Банкеръ Daily

Финансов дневник

БНБ: Политиците да се въздържат от непремерени изказвания за банки

Българската народна банка публикува позиция, в която обявява, че "председателят на политическа партия „ГЕРБ“ Бойко Борисов не е собственик и не участва в органи на управление на търговски банки в България".

От регулатора уточняват, че съобщението е по повод постъпили запитвания и публични коментари.

От БНБ уточняват, че данните за членовете на органите на управление и акционерите с акционерно участие над 10% във всяка банка в България се публикуват в тримесечното издание „Банките в България“ на Българската народна банка. Тази публикация е достъпна на интернет страницата на БНБ едновременно на български и английски език.

"БНБ получава информация за всяко лице, придобило 3 и над 3 на сто от акциите с право на глас в банка, и предварително одобрява всяко лице, което има намерение да придобие 10 и над 10 сто от капитала на банка в България. Банковата система е предпазена от непремерени изказвания в публичното пространство, вследствие на изградената надеждна надзорна и регулаторна рамка. Добра международна практика е политиците да се въздържат от подобни изказвания", казват още Българската народна банка.

Коментарът на централната банка очевидно е свързан със задочния спор между Бойко Борисов и служебния вицепремиер Бойко Рашков. На 4 ноември вътрешният министър Рашков бе цитиран да казва, че средства, отпуснати от бюджета авансово за строежа на магистрала "Хемус", са преминали през една банка на Борисов, със собственика на която бившият премиер е имал общи фирми. Рашков допълни, че средствата са изпратени в чужбина. Малко по-късно Бойко Борисов отговори, че той банка няма и ако до 5 ноември Рашков не каже коя е банката, ще заведе срещу него дело за клевета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във