Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БНБ пак отказа да издаде лиценз за платежна институция

Навлизането на пазара за платежни услуги се оказа точно толкова сложно, колкото и вземането на разрешение за банкова дейност. Причината е, че всяко дружество, което иска да се занимава с разплащания, трябва да получи лиценз за това от БНБ. А това си е голямо предизвикателство, тъй като лицензът предполага да се удовлетворят многобройни изисквания. Затова в повечето случаи вместо да получат благословия, кандидатите се сблъскват с отказ. Точно това се случи през седмицата. На 13 април управителният съвет на БНБ отказа да издаде лиценз за извършване на дейност като платежна институция на „Смарт Пей България” ООД. Според съобщението на БНБ "отказът е на основание чл.14, т.2 от Закона за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС), след като установи, че заявителят не е представил необходимите сведения и документи, както и че представените документи съдържат непълна и/или противоречива информация".

Получилото отказ дружество е собственост на фирмите "Лесе-Фер" и "Юм Инвест", които са притежание съответно на Стоян Тонев и Юлиян Митов - бизнесмени, които имат разнородна търговска и консултантска дейност, но явно не могат да отговорят на изискванията на Централната банка.

Впрочем отказът на БНБ за издаване на лиценз за платежна институция не е някакво изключение в тази област. Миналата година БНБ отне лиценза за платежна институция на „СЕЛ ИНТ България” ЕООД и отказа да лицензира "Блу Скай Електроник Мъни Къмпани” АД за извършване на дейност като дружество за електронни пари. Преди това пък по същия начин бяха отрязани мераците на "Български пощи" да навлезе на пазара на платежни услуги. И това са само част от случаите.

Истината е, че макар и бързо развиващ се, пазарът на платежни услуги има специфични и строги изисквания. Всеки, който иска да развива подобен бизнес, трябва да е наясно, че той е ключов за финансовата стабилност, а оттам и за националната сигурност на държавата. По тази причина участието на този пазар подлежи на много строг контрол и регулации не само у нас, но и в целия Европейски съюз. Затова кандидатите да работят на него трябва да отговарят на много строги критерии, отнасящи се не само до размера и произхода на капитала, до финансовата им стабилност. Те трябва да докажат, че разполагат с достатъчно надеждни и развити информационни системи за поддържането на своя бизнес и със съответните специалисти и документи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във