Банкеръ Daily

Финансов дневник

БНБ отрязва собствениците на заведения за удължаване на кредитния мораториум

БНБ не планира удължаване на срока на мораториума за плащанията по банкови кредити, съобщава управителят на централната банка Димитър Радев в дискусия, организирана от Американската търговска камара. 

Искане за удължаване на мораториума имаше от Сдружението на заведенията в България, което настоя за още 6 месеца отсрочка за обслужване на кредитите на физическите и юридическите лица. 

По последна информация банките са отсрочили кредити в размер на 9-10 млрд. лева по силата на мораториума. 

Кредитният мораториум бе част от пакет мерки за стабилността на банковата система, възлизащ на над 8% от БВП. Тези мерки включваха пълна капитализация на печалбата на търговските банки за 2019 г., увеличение на ликвидността, намаляване на по-рисковите чуждестранни експозиции на банките, както и отмяна на планираните увеличения на антицикличния капиталов буфер за тази и за следващата година.

По думите на Радев БНБ наблюдава ситуацията внимателно и остава в готовност да приложи, ако това се налага, допълнителни мерки, повечето от които свързани с капиталовите изисквания.

"Нашите показатели, включително капиталовата адекватност, съотношението на ликвидност и рентабилността, са по-добри от средните за ЕС. Единственото изключение е равнището на необслужваните кредити – след трайно понижение през последните години, то достигна до около 6%, при средно 3% за ЕС", уточнява Димитър Радев. 

Прогнозите са, че след пълното изтичане на мораториума - през март 2021 г., ще се стигне до нарастване на необслужваните кредити. В последния си доклад за страната ни Международният валутен фонд казва, че: "Необслужваните заеми в България са по-високи от средното ниво за ЕС още преди кризата, а се очаква да нараснат още, когато мораториумът върху заемите започне да изтича и икономическият спад става по-продължителен".

Facebook logo
Бъдете с нас и във