Банкеръ Daily

Финансов дневник

БНБ отчита засилено търсене на кеш заради напрежението в банковата система

Централната банка е започнала процедура на договаряне без търг за печатане на банкноти с дружеството „Обертюр Фидюсиер” АД, става ясно от съобщение в регистъра за обществените поръчки.

В съобщението се припомня, че на 23 юни БНБ е обявила процедура по Закона за обществените поръчки за отпечатване и доставка на български банкноти за период от четири години. Така банката би могла да сключи договор за отпечатване на банкноти най-рано в края на текущата година. Обявената през юни поръчка е на стойност 26 000 000 лв. без ДДС, но междувременно тя е затворена.

„Същевременно в края на юни и началото на юли възникнаха изключителни обстоятелства, свързани с напрежение в банковата система, които доведоха до повишаване на търсенето на банкноти и намаляване на наличните резерви.

Tърсенето на налични пари от страна на банките отбеляза значителен растеж, като по-голямата част от този растеж бе реализиран в последните дни на юни“, отчитат от БНБ.

Възникналите „изключителни обстоятелства“ имат характера на непредвидими събития. Тази извънредна ситуация съвпада и с традиционното значително повишаване на търсенето на банкноти предвид летния активен туристически сезон, отчитат още от БНБ.

До края на текущата година за поддържане на паричното обращение, както и за възстановявяне на използваните в края на месец юни запаси от банкноти, Централната банка следва да осигури отпечатването на общо 60 млн. броя банкноти (номинали 10, 20 и 50 лева).

Затова е взето решението БНБ да започне процедура на договаряне без обявление с дружеството „Обертюр Фидюсиер” АД, което е единственото дружество на територията на страната с производствен капацитет и опит в областта на производството на банкноти, се казва в публикуваното обявление на БНБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във