Банкеръ Daily

Финансов дневник

БНБ официално обяви петима лицензирани нови шефове в ББР

Българската народна банка публикува актуализации в регистъра на лицензираните членове на управителни и надзорни съвети на банки. Актуализациите включват пет лиценза, издадени за нови членове на управителния съвет и надзорния съвет на Българската банка за развитие.  От регистъра е видно, че става дума за трима нови членове на УС и двама нови членове на надзора на банката. Предстои те да бъдат одобрени спрямо вътрешните правила на ББР и да бъдат вписани в Търговския регистър.

Ще припомним също, че на 2 юни БНБ започна целева надзорна проверка в ББР.

Лиценз за членове на управителния съвет са получили Цанко Арабаджиев, Крум Георгиев и Владимир Рашков Георгиев. В надзорния съвет следва да влязат Валентин Михов и Васил Щонов.

Тези одобрения от БНБ бяха публикувани в аванс от "БАНКЕРЪ", след като стана ясно, че Софийският градски съд е спрял вписването на промените в Надзорния съвет на Българската банка за развитие. Причините са жалби от страна на отстранените членове на съвета - Митко Симеонов и Велина Бурска. Те обаче са пуснали жалби в СГС на 9 юни. Още на следващия ден съдия Светослав Василев е издал определения, с които спира регистърното производство в Агенцията по вписванията до приключване на съдебните дела по жалбите на Бурска и Симеонов. Справка в Търговския регистър показва, че към момента двамата​ продължават да се водят членове на Надзорния съвет на ББР.

Заради блокирането на вписванията се очаква Министерството на икономиката да увеличи Надзорния съвет на Българската банка за развитие до петима членове, като назначи нови хора в него.

"Не стига, че не са си свършили работата, не стига, че са раздали 1 млрд. на осем компании, не стига, че бяха уволнени, ами сега без абсолютно никаква за мене реална причина, освен само да бавят и да се надяват, че на нашето правителство ще му изтече срокът, реално това правят и ни вкарват в съда, но хубавото нещо е, че БНБ одобри новите членове на надзора и мисля, че в моя мандат ще се събудим една сутрин и ще видим, че ББР могат да дават не само 5 млн. договори, но има професионално управление и всички спънки, пречки, административни хватки сме ги прескочили", заяви на брифинг в понеделник служебният икономически министър Кирил Петков.


Още за случващото се в ББР - четете тук


Facebook logo
Бъдете с нас и във