Банкеръ Daily

Финансов дневник

БНБ одобри Стамен Янев за надзора на ББР 

Българската народна банка издаде лиценз на Стамен Янев за член на надзорния съвет на Българската банка за развитие. Tова става ясно от регистъра на централната банка за издаване на одобрения за членове на управителния съвет и надзорния съвет на кредитите институции.

Той бе предложен за позицията от икономическия министър Лъчезар Борисов. Досега именно Борисов бе на тази позиция, но поради изкачването му до министър и принципал на държавната банка, той вече не може да е и председател на надзорния й съвет.

Предстои съвсем скоро да бъде свикано общо събрание на ББР за избора на Янев. 

Той даде заявка, че след като встъпи в длъжност в държавната банка, ще направи анализ на кредитния й портфейл. "Първоначалната ми информация е, че приблизително 80% от предоставените кредити действително са били за малки и средни предприятия и всякакви твърдения за по-големи бизнеси са несъстоятелни", уточни той. 

В края на юли със заповед на министър-председателя Бойко Борисов Стамен Янев бе назначен и за заместник-министър на икономиката. Преди това той бе изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във