Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БНБ ОДОБРИ ПРОДАЖБАТА НА МИНЕРАЛБАНК

ЛЮБОМИР ПАВЛОВ И ЕМИЛ КЮЛЕВ ЩЕ СПОРЯТ ЗА ДЪЛГОВЕ

Управителят на БНБ Светослав Гаврийски и подуправителката Емилия Миланова изпратиха в Софийския градски съд становището си по офертата на РОСЕКСИМБАНК за покупката на фалиралата МИНЕРАЛБАНК. Според тях предложената от купувача сума - 20.5 млн. лв., няма да създаде проблеми с платежоспособността на РОСЕКСИМБАНК. Сега, след като становището на БНБ е известно, съдбата на МИНЕРАЛБАНК остава в ръцете на съдията Костадинка Недкова. Тя трябва да реши дали ще одобри РОСЕКСИМБАНК за купувач на фалиралата институция. Според запознати с хода на процедурата, до края на идущата седмица тя ще одобри предложението за покупка.
Както в. БАНКЕРЪ на няколко пъти писа, РОСЕКСИМБАНК има намерение да плати за фалиралата кредитна институция 1 лв. и да разпредели между кредиторите й 20.5 млн. лева. За да върне всичките си задължения към фирми на МИНЕРАЛБАНК, ще й трябват около 14 млн. лева. Останалите 6.5 млн. лв. ще бъдат разпределени между банките кредиторки на затворената институция. Но като се има предвид, че вземанията им надхвърлят 252 млн. лв., не е трудно да се пресметне, че те ще си върнат едва 2.6% от тях.
Купувачът на МИНЕРАЛБАНК ще получи в наследство от синдика й 10 млн. лв. по депозит, една дузина сгради, най-атрактивната от които е централата на банката в София, и вземания за над 200 млн. лв., които обаче са оценени на около 2 млн. лева. Според механизма, определен в Закона за банките, до 30 дни след като съдът одобри сделката, купувачът трябва да разкрие специални сметки, от които да плаща на кредиторите на МИНЕРАЛБАНК. Законът обаче допуска РОСЕКСИМБАНК да се договори с тях за разсрочено плащане на парите, които им дължи фалиралата институция. Според запознати с процесите около сделката, председателят на РОСЕКСИМБАНК Емил Кюлев вече е започнал преговори с фирми като НЕК, Булгартабак, Биомед, които са сред най-големите кредитори на МИНЕРАЛБАНК, за разсрочено плащане на вземанията им. Особено настоятелна в искането си да участва в покупката на фалиралата кредитна институция бе и Общинска банка. В средата на декември 2000 г. шефовете й дори поискаха от подуправителката на БНБ Емилия Миланова да напомни на синдика Лютов, че освен РОСЕКСИМБАНК има и други кандидати за МИНЕРАЛБАНК. Миланова удовлетвори молбата им, като в края на декември изпрати специално писмо до синдика Лютов. Но в средата на януари 2001 г. Общинска банка изненадващо оттегли офертата си. Според председателя на надзорния й съвет Любомир Павлов, ако не се стигне до сделка с РОСЕКСИМБАНК, Общинска банка ще поднови интереса си към МИНЕРАЛБАНК, но преди това ще поиска да й бъде направена нова оценка. Павлов заяви, че за кметската институция интерес представлява главно сградният фонд на фалиралата банка, както и някои от вземанията й. Той не скри, че става въпрос за дълговете на общинското предприятие Инжстрой, което е в ликвидация, на текстилния завод в София Витоша 47, който е обявен в несъстоятелност, и на общинската фирма Метрострой.
Първото дружество - Инжстрой, има сериозни задължения към МИНЕРАЛБАНК, по които в момента се водят съдебни дела. Според запознати с проблема, парите, които фирмата в ликвидация дължи на банката, са не по-малко от 4.82 млн. лева. На 29 януари 2001 г. трябваше да се проведе търг за продажбата на Инжстрой, като едно от условията бе кандидатите да уредят дълга й към МИНЕРАЛБАНК. Вестник БАНКЕРЪ научи, че на въпросния търг не са се явили купувачи.
Текстилният завод Витоша, чиято продукция в миналото бе известна не само на българския пазар, дължи на МИНЕРАЛБАНК 6.4 млн. лева. През 1998 г. преименуваният на завод Витоша 47 АД бе купен от фирмата за готово облекло Сивен Стил и от холдинг Света София (който още докато бе приватизационен фонд, стана известен с девиза си: С Александър Божков, Стефан Софиянски и Софийската голяма община напред!
През 2000 г. синдикът на МИНЕРАЛБАНК обяви Витоша 47 в несъстоятелност. Затова и най-лесният начин дружеството да бъде извадено от финансовото блато бе Общинска банка да купи МИНЕРАЛБАНК. По същия начин можеха да бъдат уредени и дълговете на общинското предприятие Метрострой, което дължи на фалиралата кредитна институция над 250 хил. лева.
Сметката на Общинска банка за покупката на МИНЕРАЛБАНК бе прозрачна. Купувачът плаща 20.5 млн. лв. на кредиторите на затворената институция, но срещу тези пари получава 10 млн. лв. по сметките на синдика и урежда задълженията на Инжстрой, Витоша 47 и Метрострой за 11.5 млн. лева. Като премия Общинска банка щеше да получи сградите на МИНЕРАЛБАНК и вземанията й от други длъжници. От тази гледна точка интересът на кметската банка бе напълно оправдан, а оттеглянето на офертата й за МИНЕРАЛБАНК през януари 2001 г., освен че дойде напълно неочаквано, породи и много догадки. Според някои финансисти, шефовете на Общинска банка смятат, че ще могат да се договорят с Емил Кюлев, когато управляваната от него кредитна институция купи МИНЕРАЛБАНК.
Любомир Павлов твърди, че до момента не е разговарял с Кюлев относно съдбата на дълговете на Инжстрой, Витоша 47 и Метрострой. Той обаче заяви, че този проблем ще бъде обсъждан с РОСЕКСИМБАНК, ако тя стане собственик на активите на фалиралата кредитна институция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във