Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БНБ НЕ ВОДИ РЕГИСТРИ, КАТО НЕ Е ЗАДЪЛЖЕНА

ЗА ЛИПСАТА ИМ СА ВИНОВНИ ДЕПУТАТИТЕ, А НЕ ЦЕНТРАЛНИТЕ БАНКЕРИ

На 27 май 2001 г. в предаването Гласове по националната телевизия Методи Андреев - шеф на комисията, която се занимава с досиетата, размаха пред водещия Явор Дачков писмо от БНБ, в което се казва, че тя не може да даде на комисията списък на хората, управлявали търговските банки до средата на 1997 година. По този списък те щели да бъдат проверявани за връзки с Държавна сигурност.
В писмото до Андреев гуверньорът Светослав Гаврийски пояснява, че тъй като до средата на 1997 г. БНБ не е била длъжна да води регистър на тези хора, тя не може да предостави исканите от комисията на Андреев данни. Централната банка обаче е предала информацията за хората, които са ръководили и ръководят кредитни институции от средата на 1997 г. до момента.
Методи Андреев обвини БНБ в предаването на Дачков, че не е водила актуален регистър на мениджърите на кредитните институции, точно когато куп банки са фалирали и спестяванията на вложителите им са били ограбени.
Всеки финансист или юрист, запознат с банковото законодателство, обаче можеше да обясни на г-н Андреев, че контролът върху банките не се осъществява чрез регистри на техните мениджъри. Ако един шеф на банка е решил да я източи, той ще направи това независимо дали е келнер, зъболекар, финансист или юрист по образование. Примери за това има колкото щеш - и в световната практика.
Атанас Тилев и Иван Миронов например са с икономическо образование и ако сегашните изисквания на БНБ бяха в сила през 1996 г., тя нямаше да може да им откаже лицензи за банкови мениджъри. А този лиценз пък нямаше да попречи на Тилев и Миронов да завлекат БЗК и БАЛКАНБАНК на дъното на фалита. Ако Методи Андреев бе поразпитал за начина на работа на банковия надзор, този проблем щеше да му бъде пояснен. Вместо това шефът на Комисията по разсекретяване на документите на бившите тайни служби започна патетично да задава от телевизионния екран реторични въпроси:
И аз се питам какво тогава е правила БНБ? И всъщност няма ли кой да контролира този период? Няма ли кой да попита тогавашното ръководство на БНБ защо не е водило този регистър?
Вестник БАНКЕРЪ чу призива на Андреев и зададе въпроса му на бившия управител на Централната банка Любомир Филипов.
По закон БНБ не бе задължена да води такъв регистър, тъй като по наше време тя не издаваше лицензи на мениджърите на търговските банки. Ние нямахме право да се намесваме при избора на членове на съветите на директорите и на управителните съвети. Те се избираха или от общите им събрания, или от надзорните им съвети и назначените от тях мениджъри се регистрираха в съда. По закон БНБ не можеше да одобрява или да се противопоставя на този избор, обясни Филипов.
Ако някой е виновен за липсата на подобен регистър, това са депутатите, приемали Закона за банките и кредитното дело през 1992 г. и променяли го осем пъти до 1997 година. Вероятно те биха дали обяснение поради какви точно причини не са задължили БНБ да лицензира шефовете на кредитните институции и да води регистър на имената им.
Всъщност, ако Методи Андреев наистина искаше да се сдобие със списъка на хората, ръководили кредитните институции до средата на 1997 г., трябваше просто да поиска от градските съдилища извлечения от фирмените дела на банките.
Колкото до списъка на мениджърите, които са управлявали и управляват кредитни институции след средата на 1997 г., комисията на Андреев не е имала никакъв проблем. На 1 юли 1997 г. Народното събрание прие Закон за банките, в чийто чл.9, ал.2 пише, че БНБ лицензира шефовете на търговските банки, а редът, по който става това, трябва да се опише в специална наредба. На 10 октомври 1997 г. Централната банка прие Наредба N20 за сертификатите и принуди всички шефове на банки да поискат лиценз, за да могат да упражняват дейността си. Някои от тези хора не получиха сертификат от БНБ, защото не отговаряха на условията. Но закона даваше това право на Централната банка. Освен това тя вече бе длъжна да направи регистър на банковите мениджъри и изпълни този свой ангажимент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във