Банкеръ Daily

Финансов дневник

БНБ (не) бяга от отговорност

Докато редица финансисти, експерти и организации предупреждават за огромните разходи, които ще натежат на българския данъкоплатец при евентуален фалит на Корпоративна търговска банка, Българската народна банка няма никакво намерение да изготви доклад за съответните загуби при фалит и спасяване на КТБ.

За такъв разчет настояха и членовете на временната Комисия по бюджет и финанси в 43-ото Народно събрание, по време на извънредното заседание, което се проведе на 29 октомври. Същите искания се чуха и няколко дни по-късно, на пленарното заседание на парламента, на което присъства и целият управителен съвет на Централната банка.

И въпреки че гуверньорът Иван Искров изкрещя от парламентарната трибуна, че "БНБ не бяга от отговорност", някак си все пак той успя да заобиколи отговорността си да не изготви необходимия доклад.


"Няма доклад и не очаквам да има", заяви за "БАНКЕРЪ" председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. "От нас се иска да взимаме решения на сляпо", коментира още тя.


Думите й бяха потвърдени и от Йордан Цонев от ДПС: "Не сме получили разчети за общите разходи при фалит на КТБ и при оздравяването й. Дори и не очакваме това от БНБ, въпреки изричното ни настояване", заяви за в. "БАНКЕРЪ" Цонев, който също е член на бюджетната комисия.

А именно един такъв разчет следва да бъде основа, на базата на която да се вземе най-разумното решение, както за банката, така и страната.

Отказът от страна на БНБ да изготви този доклад може да бъде разтълкуван само по един начин - изчисленията ще покажат, че оздравяването е правилният и по-евтиният вариант за България. Това се вижда и от днешното писмо на международните облигационери, според които разликата в разходите за фалит и оздравяване на КТБ е някъде около 10 млрд. лева.

Разбира се, както Иван Искров напомни на депутатите, "парламентът не може да задължи или да дава инструкции на БНБ за извършване на определени дейности".  И това е така - Централната банка е независима в своята дейност и решения. От своя страна тя успява да прехвърли топката в полето на депутатите.

"Играта, да се държи отговорен парламента за това какво ще се случи с КТБ, продължава", допълни Менда Стоянова и подчерта, че не бива нищо да се прави преди да се обсъди с Европейската централна банка. Едва ли обаче ЕЦБ би дала съгласието си да бъде фалирана която и да е финансова институция, след като прекара години наред в изготвяне на законодателство за "възстановяване и преструктуриране на банки".

Българският народ обаче има право да знае каква е реалната цена на фалита и какви са разходите за оздравяването на КТБ, както и какви ще бъдат последиците за финансовото здраве на банковия сектор. И не бива да се взима каквото и да е решение за съдбата на банката, преди тези загуби да бъдат кристално ясни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във