Банкеръ Daily

Финансов дневник

БНБ: Криптовалутите не са законно платежно средство, крият рискове

Нина Стоянова

Подуправителят на БНБ и ръководител на управление „Банково“ Нина Стоянова отчита засилен интерес към криптоактивите. Според Стоянова обаче криптовалутите като биткойн, крият рискове. 

"Следва да се отбележи, че криптовалутите не са валути в традиционния смисъл на думата, доколкото те не са законно платежно средство. Характеристики като бързина, глобален обхват, възможност за инвестиции, ниска цена на трансакциите и анонимност привличат ползвателите, но крият и много рискове като волатилност на обменния курс и недостатъчна защита за потребителя", посочи подуправителят на БНБ на форума "Бъдещето-Парите", организиран от Bulgaria ON AIR.

Нина Стоянова съобщи също, че европейските регулатори подготвят нормативни промени, свързани с криптоактивите. 

"На европейско ниво и у нас беше въведено задължение лицата, предоставящи услуги за обмяна между виртуални и традиционни валути, както и съхраняване и трансфер на виртуални валути, да прилагат нормативно установените мерки срещу изпирането на пари. В България те подлежат на регистрация при НАП. В процес на обсъждане е и проект на Европейската комисия на Регламент за пазарите на криптоактиви, с който се цели дефиниране на някои видове криптоактиви и определяне на правилата за издаване и търговия с тях, както и лицензиране и надзор на лицата, които предоставят услуги по размяна и търговия с такива активи", обясни тя. 

По отношение на платежните услуги подуправителят на БНБ акцентира, че през последните години българите започнаха да използват все по-масово инструменти за електронни разплащания. Броят на картовите плащания, инициирани чрез виртуални терминални устройства POS, се е увеличил с близо 90% за последните пет години. Картовите плащания вече съставляват повече от три четвърти от инициираните от физически лица безналични плащания, за което ползотворно влияние оказа и миналогодишното увеличение на лимита за безконтактни плащания без ПИН от 50 на 100 лв. на операция.

"Друга важна тенденция в момента е развитието на незабавните плащания, изпълнявани в рамките на секунди. В наскоро публикувана от Европейската комисия стратегия на ЕС за плащанията на дребно незабавните плащания са наречени „новата норма“. Те позволяват изпълнение на плащането в рамките на секунди, 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. В комбинация с развитието на мобилните технологии, незабавните плащания могат да бъдат алтернатива на плащанията с карта както при онлайн пазаруване, така и при плащане във физически магазин. През месец април тази година стартира пилотният проект „BLINK“ на „Борика“ АД за незабавни плащания в левове, базирани на изискванията на SEPA схемата за незабавни кредитни преводи. Работи се и по обработка на пакетни клиентски преводи в левове, което ще намали времето за извършване на кредитни преводи в страната до по-малко от час", заяви още Нина Стоянова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във