Банкеръ Daily

Финансов дневник

БНБ иска от банките 158 млн. лв. за Фонда за преструктуриране

Управителният съвет на Българската народна банка определи обща сума на годишните вноски на банките във Фонда за преструктуриране на банки за 2020 г. в размер на 157.87 млн. лева, съобщиха от БНБ в четвъртък.Това ще увеличи общите средства, с които Фонда разполага до 703.27 млн. лева

Както "Банкеръ" неведнъж е писал, Фондът за преструктуриране бе създаден през 2015 година. Досега в него са натрупани 548 млн. лева. Първата вноска бе в размер на 82 млн. лева. През 2016-а банките внесоха над 95 млн. лева, а през следващите две години -  общо 248 млн. лева.

През миналия април Народното събрание прие законови промени, според които при влизането ни в "чакалнята на еврозоната" сумата ще бъде прехвърлена в Европейския фонд за преструктуриране на кредитни институции. След евентуалното ни приемане в механизма ERM II и установяване на тясно сътрудничество с ЕЦБ банките вече ще правят вноски в европейския фонд, а не в националния.

Към момента правителството е в последната фаза от преговорите с Еврогрупата,с Европейската централна банка и с Европейската комисия. Покрай промените в Закона за БНБ, които теоретично дават право на европейските институции да поискат промяна на фиксирания курс лев-евро обаче премиерът Бойко Борисов направи лека крачка назад, давайки заявка, че страната ни ще влезе в ERM II само при абсолютен консенсус.

Все пак прогнозите са, че преговорите за членство ще приключат през юли и България за получи "зелена светлина" по пътя към еврозоната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във