Банкеръ Daily

Финансов дневник

БНБ и търговските банки ще имат решение за кредитите до дни

В средата на идната седмица БНБ и търговските банки ще обявяват схемата за отпускане на безлихвени кредити на служители в неплатен отпуск, гарантирани от държавата. Това се разбра от думите на премиера Бойко Борисов по време на брифинга в Министерския съвет в петък. Максималният размер на тези кредити е до 1500 лева, гаранциите ще бъдат издавани от Българската банка за развитие, която бе капитализирана със 700 млн. лева.  

Към момента БНБ и банките водят преговори, посочи Борисов. Решение се очаква в сряда (1 април), а дотогава министър-председателят поел ангажимент да мълчи. Финансовият министър Владислав Горанов също участвал в преговорите. 

"В сряда. Банките ме помолиха и обещах дотогава да мълча. Работят много усилено, казаха, че в сряда заедно с БНБ ще обявяват. Финансовият министър е всеки ден с тях, за да отговорим и на този въпрос, но и на въпроса какво се случва с парите на другите хора", поясни Бойко Борисов.

В същото време обаче се очаква БНБ и търговските банки да обявяват дали ще бъде ли наложен мораториум върху плащанията по банкови кредити и ще се разпростре ли тази мярка върху кредитите и в България.

БНБ вече съобщи, че до дни ще обяви продължение на пакета си от мерки за стабилността на банковата система. 

Оказва се, че възможността за мораториум  е била обсъждана от страните-членки на ЕС на последния кръг консултации с участието на Европейския банков орган. Представители на Българската народна банка също са присъствали на обсъждането.

От прессъобщението на БНБ, публикувано на 25 март, дори стана ясно, че ЕБО "подкрепя инициативите за целенасочени и временни мораториуми (публични или частни), приемани на национално и общоевропейско равнище, които спират или отлагат плащания по банкови кредити".

Както "Банкеръ" вече писа, до момента две страни от ЕС са въвели мораториуми - Унгария и Полша. Публичен мораториум вече бе обявен в Унгария, а частен – в Полша. Разлика между двата мораториума е, че публичните мораториуми се въвеждат със закон, а частните – по решение на търговските банки с одобрението на надзорната институция. У нас засега бяха премахнати наказателните лихви и неустойките по време на извънредното положение.

Независимо какво ще реши БНБ, вече е ясно, че решенията й ще бъдат базирани на новата рамка на ЕБО за действие по отношение на необслужваните кредити, преструктурирането на кредити и по-строгите счетоводни изисквания на МСФО 9.

Идеята е банките да получат облекчения при класифицирането и провизирането на банкови кредити. Например при забавените плащания вследствие на наложен мораториум, заемите могат да продължават да се считат за обслужвани. 

Все пак обаче банките трябва да продължават да оценяват възможността на кредитополучателя да обслужва задълженията си и нейното евентуално влошаване ще трябва да бъде отчетено  по правилата. 

Също така разсрочването на кредит няма автоматично да вкарва експозицията в графата необслужвани, ако не влошава финансовата позиция на длъжника.

От БНБ уверяват, че това решение ще позволи на търговските банки в България да доразвият действията си за ограничаване на неблагоприятните ефекти от пандемията от COVID-19 върху техните клиенти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във