Банкеръ Daily

Финансов дневник

БНБ и ЕЦБ договориха суап линия за 2 млрд. евро

Българската народна банка и Европейската централна банка официално сключиха споразумение за установяване на суап линия за обмен на валута в обем на 2 млрд. евро. Суап линията ще остане в сила до 31 декември 2020 г., или толкова дълго, колкото е необходимо, съобщи БНБ.

Съгласно новата суап линия Българската народна банка ще може да вземе до 2 милиарда евро в замяна на български левове при настоящия фиксиран курс при необходимост от допълнителна ликвидност.

Максималният падеж за всяка изтеглена сума ще бъде три месеца.

В съобщението на централната банка се акцентира също така, че България се подготвя за участие във валутния механизъм (ERM II), което е предпоставка за дадена държава-членка да се присъедини към еврозоната.

От началото на коронакризата подобни валутни суапове бяха сключени между ЕЦБ и централните банки на Дания и Хърватия.

"Това е голяма подкрепа за България и гаранция за допълнителна стабилност на валутния борд, който в ситуация на криза трябва да бъде максимално защитен", е заявил премиерът Бойко Борисов в разговор по тази тема с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард, съобщи правителствената пресслужба

Борисов изтъкна, че приемането на страната в ERM II ще бъде от изключителна полза за икономиката, a членството в Банковия съюз е гаранция за прозрачността на работата и на българските банки.

Премиерът Борисов акцентирал и върху конкретните стъпки и усилия, които правителството, банковият сектор и надзорът у нас реализират в процеса по подготовката. Борисов посочи, че страната ни има добра кредитна история на фискална и бюджетна дисциплина и има втория най-нисък дълг на държава в ЕС като съотношение на дълга към БВП.

Подробности очаквайте в новия брой на в. "Банкеръ"

Facebook logo
Бъдете с нас и във