Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БНБ ДАДЕ СИСТЕМАТА ЗА ГОЛЕМИТЕ ПЛАЩАНИЯ НА МОНТРАН

След година България ще се нареди сред държавите, които разполагат със Система за брутен сетълмент в реално време (СБСРВ). През нея буквално за няколко секунди ще могат да минават само плащания за над 100 хил. лева. Осчетоводяването им ще става за не повече от два часа, а не както е сега за три дни.
Подобни операции у нас извършват само банките и големите фирми. Чрез системата те ще могат постоянно да наблюдават състоянието на своите сметки, да ги контролират и по този начин да избегнат рисковете в един момент да се окажат без достатъчно средства или пък обратното - с твърде много пари, които носят малка лихва.
Новата система ще бъде изградена от американската софтуерна компания Монтран Корпорейшън, която на 30 юли сключи договор с БНБ. Освен търговските банки, в нея ще се включат и Банксервиз, която днес осигурява всички разплащания в сраната, фирмата осигуряваща операциите с дебитни карти Борика и Централния депозитар.
Вицепрезидентът на Монтран корпорейшън Чарлз Уолш и подуправителят на БНБ Божидар Кабакчиев, не пожелаха да съобщят сумата, която Централната банка ще плати на корпорацията за внедряването на системата за брутен сетълмент. Служители на БНб обаче смятат, че тя е не по-малка от 1.2 млн. щ. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във