Банкеръ Daily

Финансов дневник

Близо 64% от хората предпочитат да плащат с карта

Расте броят на хората, които предпочитат да плащат с банкова карта, а не в кеш, сочи последното проучване на Visa в България. През 2016 г. делът на българите, предпочитащи  плащанията чрез карта е 64%, което е ръст на годишна база от 3 процентни пункта. В сравнение с 2014 г. увеличението е с 23 процентни пункта.

Проучването показало, че хората все повече предпочитат да плащат задълженията си към държавата чрез ПОС терминали. Като за изминалите 4 години делът на плащащите на гише в Националната агенция по приходите се е свил от 88% на 69 на сто. Така към края на юни размерът на събраните чрез пос терминали данъци е надхвърлил 34.4 млн. лева при 4.6 млн. лева за 2012 година.
Анкетата на VISA показва, че делът на хората, възползвали се от отстъпката при предсрочно погасяване на данъците до 10 февруари се свива от 16% на 12 на сто.

Очаквано хората, предпочитащи да плащат чрез банкова карта са по-млади, на възраст от 18 до 35 г. По-популярна остава услугата сред жителите на София – 68% от тях са се възползвали от плащанията чрез ПОС терминали.  В съотношение мъже-жени, печели нежния пол с 66 на сто.  

Електрнното разлащане се оказва предпочитано основно заради удобството отговарят 73% от анкетираните, следващ мотив за 53%  от хората е спестеното време.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във