Банкеръ Daily

Прогнозата на Владислав Горанов:

Близо 600 млн. лв. по-малко в хазната от ДДС и акциз върху горивата

350 милиона лева се очаква да достигнат загубите за държавната хазна от ДДС върху горивата заради свитото потребление и спада на цената на петрола. Намалението означава 35% по-малко от планираното за 2020 година. Това става ясно от отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков за отражението на ниските цени на горивата върху Държавния бюджет на Република България за 2020 година. 

След въвеждане на извънредното положение потреблението на горива е намаляло, спадът на потреблението на бензин е с 35,5% спрямо същия период на миналата година, а при дизела - с 23,7%, посочва Горанов.

За април се очаква касовите приходи от акциз да са с 26 на сто по-малко от планираните, а при запазване на това ниво на потребление спадът за май-юни ще е 40%. За годината приходите от акциз се очаква да бъдат с 240 млн. лв. по-малко от първоначално планираните.

За първите три месеца приходите от ДДС върху горивата са 271,7 млн. лв. и са с 30 млн. лв. повече на годишна база. Постъпленията от акциз са 560,9 млн. лв. и се запазват без промяна. Загубите за бюджета от ДДС може да се окажат и по-големи и заради поевтиняването на горивата, тъй като по-ниските цени означават, че 20% данък се начисляват върху по-малка сума.

Прогнозите на финансовия министър са направени при прогнозни цени на суровия петрол на международните пазари от 36 долара за барел и при курс на долара спрямо лева от 1.77 лева за 1 долар.

В отговора си Горанов пояснява, че свиването на приходите от ДДС и акцизи са взети предвид при актуализацията на бюджета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във