Банкеръ Daily

Финансов дневник

Близо 50 ИТ специалисти са знаели пътя към уязвимостта на НАП

Кристиян Бойков

Адвокатът на обвинения в кибертероризъм Кристиян Бойков твърди, че друг хакер е разбил системата на НАП и още на 14 април е споделил действията си в професионален чат с още 50 ИТ специалисти.

Защитникът на Бойков даде ново обяснение и на репликата му "Тази вечер НАП си заминава", написа във вътрешнофирмен чат в същия ден, която е и част от поредната порция доказателства на прокуратурата, обнародвана чрез съобщения до медиите. 

Според разпечатката, показана от адвокат Любен Казанлиев пред bTV,  по-рано през деня в друг чат между 50-тина ИТ специалисти от различни компании един от участниците, който няма нищо общо с "ТАД груп", се е похвалил, че е хакнал един от сървърите на НАП, чийто адрес е изписал. Посочил е и пътя към конкретната уязвимост, както и елементарно потребителско име и парола.

Няколко часа по-късно Кристиян Бойков казва в служебния чат "НАП си заминава". Според адвоката уязвимостта в системите на НАП вече е публична, тя се знае в професионалните среди, оповестена е в група от 50 човека и е нормално да се коментира от професионалистите.

Според Казанлиев неговият клиент може да стане свидетел, но в полза на истината, а не срещу или в защита на някого. Адвокатът е поискал Бойков да бъде изслушан. Отговорът на прокуратурата е бил "Пуснете молба, ще видим", коментира юристът.

Адвокат Казанлиев посочи, че според него задържаният собственик на "ТАД Груп" Иван Тодоров няма как да е виновен в подбудителство, ако лицето, което е обвинено, че е извършило деянието (Бойков), не го е извършило. Бойков и Тодоров са обвиняеми във връзка с хакерската атака, при която от сървър на НАП изтекоха личните данни на 5 милиона българи. Обвиняем по случая е и друг служител на компанията за киберсигурност "ТАД Груп" - Георги Янков. Според прокуратурата Янков и Тодоров са принудили Бойков да копира данни от системите на агенцията и да ги разпространи публично.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във