Банкеръ Daily

Финансов дневник

Близо 40% от фирмите у нас отчитат спад на приходите

Напълно очаквано, предвид кризисната ситуация, близо 40% от българските фирми отчитат спад на приходите от продажби през декември спрямо предходния месец. Това показва бизнес проучване на Националния статистически институт, което изследва ефекта на пандемията от COVID-19 върху различните сектори на икономиката в страната.

Анкетата е проведена през януари тази година, като в нея участват 3770 предприятия, избрани на случаен принцип, в които са заети приблизително 230 000 души.

Извадката е от секторите индустрия, строителство, търговия, транспорт, ресторантьорство, операции с недвижими имоти, създаване и разпространение на информация, научни изследвания, административни дейности,  култура, спорт, развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности.

В обхвата на изследването не са включени предприятия, чиято основна икономическа дейност е в сферата на селското, горското и рибното стопанство, финансови и застрахователни дейности, хуманно здравеопазване и социална работа, образование, държавно управление.

Социалният министър Деница Сачева съобщи, че на Министерския съвет тази сряда ще бъде приет Националният план за насърчаване на заетостта, в който предвидените средства са 83 милиона лева, които са с 14% повече, като увеличението е за първи път през последните десет години.

Преди няколко дни пък министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че по линия на средства от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”, разработена заедно с НАП” тръгват към бизнеса. 

Средствата са налични, категоричен беше министър Борисов.

По мярката „60 на 40” са подкрепени 250 хил. работни места, по мярката за хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и туризъм са платени над 29 млн. лв. и са подкрепени над 27 хил. работни места, над 2000 работодатели, обясни той. По думите му „60 на 40” е до март, но финансовият ресурс за нея е осигурен до септември.

„Още едни 26 млн. лева тръгват към бизнеса през януари”, обобщи министърът на икономиката и добави, че през следващите месеци около 370 млн. лева ще достигнат до бизнеса като подпомагане от държавата заради втория локдаун.

Facebook logo
Бъдете с нас и във