Банкеръ Daily

Финансов дневник

Близо 21 млн. лева са събрали синдиците на КТБ през август

Близо 21 млн. лева са събрали синдиците на Корпоративна търговска банка през август, сочи месечният им отчет. Кристи Маринова и Ангел Донов са издали заповед, според която трябва да се изготви програма за осребряване на събраното имущество на банката в несъстоятелност.

Синдиците на Корпоративна търговска банка са изготвили доклад с описание на вещите и имуществените права на банката, които могат да бъдат осребрени. Ликвидационният баланс на банката също е изпратен във Фонда за гарантиране на влоговете. Междувременно през август продължава воденето на множество дела с цел събиране на вземанията на КТБ.

Регулярно синдиците изпращат и информация за наличие или не на банкови сметки на различни институции, сред които Националната агенция за приходите, МВР и ДАНС. До ТБ "Виктория" е изпратен отговор относно искане за предоставяне на официална информация, удостоверяваща действителните собственици на КТБ. През месеца синдиците поставиха срок до 16 септември за подаване на писма с интерес за закупуване на "Виктория", която е 100% собственост на КТБ.

Междувременно депутати поискаха проверка дали всички лица от списъците на синдиците на КТБ са принадлежали към Държавна сигурност. Това съобщи пред медиите Петър Славов от Реформаторския блок. "Не веднъж сме заявявали, че има подозрения, че сред тези лица, които са източвали КТБ, много вероятно е да има лица, свързани с бившата Държавна сигурност, вероятно е да присъстват и лица, които 1996-1997 година бяха отговорни за тогавашното източване на банките", посочи той..

Мартин Димитров изрази съмнение, че в момента се прави достатъчно, че държавата да си събере поне отпуснатия от Фонда за гарантиране на влоговете заем от 2 милиарда лева. Депутатите казаха, че министърът на финансите трябва да каже дали ще има международна компания, която да участва в събирането на кредитите. Ще се настоява и за изслушването на главния прокурор в парламента по темата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във