Банкеръ Daily

Финансов дневник

Близо 200 млн. лева са задълженията на общините

Задълженията на общините са около 200 млн. лева. Това съобщи пред БНР Гинка Чавдарова - изпълнителен директор на Националното сдружение на общините.

Според изследване на Сметната палата 56 от всички 265 общини в България имат задължения, които надхвърлят 30% от собствените им приходи за периода 2015 - 2017 година. В доклада е отчетена тенденцията, че броят на българските общини с високи дългове ще се увеличава. Повечето от малките общини се борят с големи проблеми, предимно финансови.

Чавдарова заяви, че няма промени в задълженията на общините и това ще доведе до затруднения при разплащания за електроенергия, вода и т.н. Притесненията на местната власт са и за предстоящия зимен сезон, за зимното поддържане, въпреки че има минимално увеличение на средствата за зимата. От сдружението на общините настояват допълнителните пари на общините, които се предоставят с решение на Министерския съвет, да се разпределят на определени принципи.

"Това е публичен ресурс и в нашата централизирана държава, централно събрана, не е оставен по места, затова нашето настояване е и тези средства да вървят по някаква ясна, прозрачна и разбираема система, как и на кого допълнително се разпределят", обясни Чавдарова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във