Банкеръ Daily

Финансов дневник

Близнашки: Следим казуса КТБ, но не можем да се намесим

Служебният кабинет следи внимателно ситуацията около Корпоративна търговска банка (КТБ), но въпреки протестите не може да се намеси. Това заяви служебният премиер Георги Близнашки след края на правителственото заседание. Той припомни, че Българската народна банка е автономна институция, която се придържа към стандартната процедура. Премиерът уточни, че до момента не се е срещал с управителя на централната банка Иван Искров, но обеща да потърси диалог с финансовата институция.

"Можем само да съчувстваме на хората, които имат влогове в КТБ", коментира Близнашки. Той определи като лъч надежда разговорите с фонда от Виена, който вчера стана ясно, че е проявил интерес към банката. Засега обаче официални разговори не са водени.

От своя страна служебният министър на финансите Румен Порожанов изтъкна, че изпълнителната власт в лицето на кабинета не е водеща страната в казуса "КТБ". Все пак той призна, че темата за КТБ е обезпокоителна от гледна точка на отражението й върху икономиката и цялата финансова система.

„Нашата позиция е търсенето на решение с използването на финансов инструментариум, така че да не се ангажира публичен ресурс за спасяването на банката“, обясни Порожанов. Той допълни, че сега БНБ извършва одити в банката и в рамките на закона има правото да разглежда всякакви предложения за оздравяването на банката.

Според финансовия министър анализът на влиянието на случая с КТБ върху българската икономика трябва да бъде разгледан през отделните министерства. Той обясни, че сега държавните предприятия, които имат блокирани средства, погасяват задълженията си към държавата средно с две седмици закъснение.

Румен Порожанов посочи още, че той все още не е разговарял с представители на Оманския фонд, който преди време прояви интерес към КТБ. Все пак той призна, че такива срещи е имало, но с предишния финансов министър Петър Чобанов.

Близнашки и Порожанов не пожелаха да коментират информацията за пуснатите от БНБ две обществени поръчки за отпечатването на нови банкноти. Те обясниха, че не са започнати с темата и препратиха журналистическите въпроси към Централната банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във