Банкеръ Daily

Финансов дневник

Близнашки отхвърли обвиненията, че е нарушил закона за бюджета

От юридическа гледна точка служебното правителство не е нарушило Закона за държавния бюджет. Всички разходи са с неотложен характер, каза Близнашки. Той припомни, че при предишното управление бюджетът на централната администрация беше орязан с над 20%, а  над 80% от средствата за годината са били изхарчени към момента, в който служебният кабинет встъпи в длъжност  в началото на август. В отделни ведомства е бил похарчен дори по-голям процент от бюджетите.

Премиерът отново призова за актуализация на бюджета за 2014 година и припомни, че служебният кабинет вече бил принуден да отдели и значителни средства по задължения, натрупани в предишни периоди. Като пример Близнашки даде фонда за справяне с бедствията, който е бил напълно изпразнен.

"Превенцията на природни бедствия е въпрос на дългосрочна политика", коментира премиерът и подчерта, че са предприети редица мерки, свързани с проверки на рисковите водоеми в цялата страна. Освен това правителството се е обърнало и към Европейската комисия с искане за експертна подкрепа за извършването на мониторинг и цялостен преглед на рисковете на територията на страната, за да бъдат очертани бъдещи проблеми. "Получихме съгласие с помощта на чуждестранни експерти да бъде изготвена цялостна картина на потенциалните рискове и заплахи. Надявам се това да даде по-голяма сигурност", допълни той.

Още в първия ден на работата му пък профсъюзите поставили въпроса за неразплатени средства в голям размер, между които за строителите на магистрала "Хемус" и "Напоителни системи".

Близнашки заяви категорично, че не се притеснява и от обвинения за злоупотреби. "Давам си сметка колко трудности имаше с неразплатените средства от любимото ви правителство "Орешарски", отговори той на нападките на депутата от БСП Мая Манолова. Той подчерта, че служебният кабинет е работил при строг режим на икономии, затова няма от какво да се притеснява.

Работата на служебния кабинет беше разкритикувана остро и от депутата от ДПС Хасан Адемов, тъй като по думите му той не е спазил срока в закона и не е внесъл проектобюджета за 2015 г. до 31 октомври. Премиерът отговори, че е подготвен проект в помощ на следващото редовно правителство, а лично на него му било напомняно, че не му е работа да се занимава с бюджета за догодина.

Близнашки не пропусна да коментира и кризата в КТБ. По думите му и ДАНС, и редица институции са наблюдавали развоя на събитията с банката, но никоя от тях не е предприела действия навреме. Признанието му дойде в отговор на въпрос на Реформаторите дали служебните министри са изискали от ръководството на ДАНС да им се докладва каква информация е била прихваната по случая с банката, ако е имало такава и процесите в банката са били следени, на кои институции е предадена и какво е предприето.

"Изискал съм това от ДАНС и те ми предоставиха доклад по темата", увери премиерът. Той обаче припомни, че когато е встъпил в длъжност му е било препоръчано да остави БНБ да си свърши работата. Близнашки поясни, че ползването на инструментариума на ДАНС е деликатна работа и заради това той не може да споделя заключенията им.

Реформаторите обаче останаха недоволни от отговора и настояха, че вече е трябвало да има оставки на хората, затваряли си очите пред случващото се с КТБ.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във