Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Благословия за НБГ и Юробанк

Национална банка на Гърция получи разрешение от гръцките регулаторни органи да придобие Юробанк. Според предварително договорените условия на сделката срещу всеки 100 акции на Юробанк акционерите й ще придобият 58 новоемитирани акции на НБГ. Замяната ще бъде извършена до края на февруари, като първоначално Юробанк ще остане дъщерна в структурата на НБГ.


Българската Комисия за защита на конкуренцията също трябва да се произнесе по сливането в Гърция. Поне така излиза от съобщението, публикувано в сайта на комисията. В него буквално пише:


В Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), на основание чл.24, ал.1 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), е постъпило уведомление, по което е образувана преписка, с което Комисията се уведомява за намерението на Национална банка на Гърция С.А. Гърция да осъществи концентрация посредством придобиване на самостоятелен контрол върху предприятието Юробанк Ергасиас С.А., Гърция, по смисъла на Глава V от ЗЗК...


... Искането е КЗК да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение въз основа разпоредбите на чл.82, ал.(3), т.3 ЗЗК.


Българската комисия трябва да излезе с подобно становище, защото след консолидационния процес на гръцките кредитни институции дъщерните им банки - ОББ и Пощенска банка, пряко и косвено преминават под контрола на една шапка - Национална банка на Гърция. Чисто хипотетично погледнато, ако КЗК прецени, че вследствие на обединението в южната ни съседка у нас се създават условия за нарушаване на свободната конкуренция, НБГ ще трябва да продаде едната от българските банки на друг инвеститор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във