Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БКК ЩЕ СЕ ПАЗАРИ ЗА БИОХИМ

ДЪРЖАВАТА ЩЕ ИСКА ОТ ХЕБРОСБАНК ЧУВСТВИТЕЛНО ДА УВЕЛИЧИ ЦЕНАТА


Банковата консолидационна компания ще преговаря с ХЕБРОСБАНК да даде по-висока цена за БИОХИМ. Това реши съветът на директорите на БКК на заседанието си в петък (16 февруари 2001 година). Подобно развитие на събитията е доста интересно, тъй като непосредствено преди заседанието повечето банкери смятаха, че преговори с ХЕБРОСБАНК няма да има. Освен това на излизане от заседанието вицепремиерът и изпълнителен директор на консолидационната компания Петър Жотев се изказа не особено ласкаво за собственика на ХЕБРОСБАНК - офшорната компания от Каймановите острови Ай Риджънт.Ком, като заяви, че за една година, откакто е купила пловдивската банка, не е направила нищо. Явно пред останалите директори на БКК е натежала думата на финансовия министър Муравей Радев и на заместника му Пламен Орешарски, които според запознати с дебатите са настояли да бъде направен опит цената за БИОХИМ да бъде покачена чувствително и в крайна сметка да бъде приватизирана.
БКК не определи срокове за водене на преговорите с ХЕБРОСБАНК. Никой от участниците в заседанието не уточни и какво се разбира под чувствително покачване на цената. Според финансисти, запознати с вижданията на някои от членовете на съвета на директорите, за дела на консолидационната компания в БИОХИМ (99.9% от капитала) държавата ще иска да получи около 25 млн. щ. долара. Директорският борд на БКК смята, че държавната банка си струва тези пари. Ако ХЕБРОСБАНК я купи, тя ще се превърне в четвъртата по големина кредитна институция в България и ще контролира 8.7% от всички активи в банковата система, 8.5% от кредитния пазар и 10.3% от сметките и депозитите на граждани и фирми. В момента ХЕБРОСБАНК е на седмо място по големина в страната. Освен това с покупката на БИОХИМ тя ще се сдобие с третата по обхвата си клонова мрежа в страната (след тази на Банка ДСК и на Пощенска банка) и ще стане собственик на една от най-големите и красиви сгради в центъра на София, в която сега се помещава централата на БИОХИМ.
Посветени в плановете на Ай Риджънт.Ком Лимитед - собственика на ХЕБРОСБАНК, пък твърдят, че фирмата е склонна да даде за БИОХИМ около 22 млн. щ. долара - с 1.5 млн. щ. долара повече от цената, която вече е оферирала в БКК. Явно купувачът и продавачът ще трябва да направят взаимни отстъпки, ако имат твърдо намерение БИОХИМ да бъде приватизирана. В противен случай и вторият търг за продажбата й ще бъде провален.
Първоначално чуждестранният интерес към БИОХИМ бе доста обнадеждаващ. До средата на ноември 2000 г. заявки за участие в наддаването направиха Аустриа Банк Кредитанщалт Интернешънъл, БНП-Париба, Райфайзенбанк (България), Банко Национале дел Лаворо, Комършал Банк ъф Грийс и ХЕБРОСБАНК. В края на 2000 г. обаче от кавалкадата кандидат-купувачи, които през октомври миналата година проявиха интерес към БИОХИМ, в крайна сметка на 24 януари 2001 г. оферта за покупката й подаде само един - ХЕБРОСБАНК. Мениджърите й предложиха да платят 20 млн. щ. долара за целия пакет от акции на БКК в БИОХИМ. Цената обаче бе равна на тази, която през юли 2000 г. оферира НЕФТИНВЕСТБАНК. Така още в края на януари 2001 г. бе ясно, че предложението на ХЕБРОСБАНК няма да удовлетвори БКК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във