Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бизнесът с резерви към Бюджет 2015

Върви се в грешната посока при създаването на базата за Бюджет 2015 година, коментира пред телевизия Bulgaria on Air председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Той посочи, че има и закъснение по текстовете на Закона за публичните финанси, според които Министерството на финансите трябва да внесе до 31 октомври в Народното събрание проекта на бюджета за следващата година.

По-притеснителното за Велев обаче е, че базата за Бюджет 2015 ще бъде предложението за актуализацията на финансовата рамка за тази година, която вече е внесена в Народното събрание. Препоръката на експерта е министерствата да ограничат разходите си до размера на постъпленията, а не да ги увеличават.

„С тези приходи могат да се извършват много повече дейности предвид дефлацията. Като цяло за деветмесечието имаме с четвърт милиард лева повече приходи, отколкото сме имали миналата година”, поясни още той, позовавайки се на данните от изпълнението на бюджета на Министерството на финансите.

"Когато приходите в бюджета не достигат, се ограничават разходите, а не се увеличават над планираните", коментира още Велев. Той посочи като пример разходите за сигурност и отбрана, които като процент са над средния в ЕС. Те могат да бъдат преструктурирани и така да се увеличат разходите за друга важна сфера, каквато е образованието.

За Велев са притеснителни и данните, които сочат, че към 30 септември като абсолютна стойност е бил достигнат планираният дефицит за цялата 2014 година, а в следващите три месеца се очаква той да се удвои.

Председателят на АИКБ беше категоричен, че актуализацията на бюджета не може да бъде извинена с разходите, които могат да се очакват във връзка със случващото се в КТБ. „В никакъв случай не е необходимо да се правят бюджетни разходи, даже и при най-неблагоприятния сценарий за КТБ”, каза той.

Васил Велев посочи обаче, че ситуацията около КТБ ще се отрази на банковата сфера и на икономиката като цяло. Ситуацията около поставената под особен надзор банка е само един от факторите, заради които от АИКБ прогнозират по-ограничен ръст на икономиката.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във