Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Бизнесът с бързи кредити наедрява

Пазарният лидер в сектора на бързите кредити "Изи Асет Мениджмънт" ще стане още по-силен, след като придобие "Провидент Файненшъл България". Сделката бе обявена официално от купувача на 12 май.

Преди дни компанията за бързи кредити, по-известна като Easy Credit, e поискала от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разрешение да погълне дружеството със сходна дейност "Провидент". Това е поредната стъпка за тази година на собствениците на компанията Неделчо Спасов и Станимир Василев. Така бизнесът им в областта на потребителското финансиране ще се разшири.

В началото на 2017-а дружеството "Мениджмънт Файненшъл Груп" АД (МФГ), в чиято структура е компанията "Изи Кредит", придоби мажоритарно участие във финансовите институции "Вива Кредит" ООД и "Аксес Файнанс" ООД, специализирани също в потребителското микрокредитиране. Структурата на МФГ обхваща още международните дружества на "Изи Кредит", както и "МКеш Македония" и "Финтрейд Файнанс" АД.

"На практика в този случай няма консолидация, а по-скоро това го смятаме за инвестиция в отделни дружества, които работят с различни бизнес модели в сферата на потребителското кредитиране. Основната цел в този процес беше запазване на мениджмънта, на екипите и продуктите на тези дружества, както и ускорено развитие на успешната дейност на тези компании. И, разбира се, разширяване на цялостното портфолио от предлагани продукти и услуги от страна на МФГ“, обясни пред "БАНКЕРЪ" изпълнителният директор на "Изи асет мениджмънт" Неделчо Спасов.  При сделката с "Провидент" обаче няма разлика нито в бизнес модела, нито в пазара.

Схемата на концентрация предвижда придобиване на едноличен контрол върху "Провидент Файненшъл България" от страна на " Изи Асет Мениджмънт". Производството, което ще анализира ефекта от договорената сделка, е образувано от антимонополния орган на 17 май. С това започва да тече едноседмичният срок, в който заинтересовани лица могат да изпращат информация или становища за въздействието върху конкуренцията на пазара на бързите кредити. В съобщението на КЗК се посочва още, че пазарът, който ще бъде засегнат, е българският, тъй като придобиваната компания няма бизнес зад граница.

"По отношение на сделката, това беше сравнително дълъг процес, който протече в последните седем-осем месеца, но двете страни постигнаха договорености, които бяха в унисон с техните дългосрочни стратегии.

Както и в предишните сделки, за финализиране на тази сделка е необходимо положително становище на регулаторния орган - КЗК. "Опитът ни до момента в подобни бизнес практики показва, че подобно решение можем да очакваме в рамките на четири-шест седмици", разясни Спасов.

Очакванията са след новото придобиване МФГ да затвърди лидерската си позиция на пазара на небанковото потребителско кредитиране.

"Ние сме много нишова компания в областта на небанковото потребителско финансиране, а придобиването няма да повлияе осезаемо на пазарните ни позиции. "Изи Кредит" към момента обслужва близо 100 000 активни клиенти в цялата страна, докато тези на "Провидент Файненшъл България" наброяват близо половината на тази цифра“, каза Спасов. По думите му плюс на сделката е придобиването на ноу-хау и опит от компания, която е част от международна група с близо 140 години традиции и история в своя бранш.

Предвижда се всички работни места на служителите на "Провидент" да бъдат запазени в разширената структура, както и нивата на заплащане, които са сходни с тези в "Изи Кредит".

Предприетата консолидация не е изненада на фона на порасналия до близо 2.6 млрд. лв. пазар и на динамично сменящите се играчи в него. През есента на миналата година латвийската компания 4finance Holding, която работи в 15 държави, включително в България, под марката Vivus купи TBI Bank.

Facebook logo
Бъдете с нас и във