Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бизнесът против нов заем за изплащане на гарантираните влогове

Поемането на нов дълг трябва да стане догодина, а не до края на 2014-а. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

По думите му парите за попълване на Фонда за гарантиране на влоговете трябва да бъдат взети от фискалния резерв, който в момента е 8,8 млрд. лева, а заемът за попълването му да бъде взет догодина при по-изгодни условия. Велев бе категоричен пред БНР, че най-добрият начин за попълване на Фонда е чрез директен заем от държавата, както е записано в актуализацията на бюджета.

"Това е най-бързият и възможно най-работещият начин, тъй като сега да взема заем, държавно гарантиран, самият Фонд няма технологично такова време. Във фискалния резерв има достатъчно средства, за да се изпълнят ангажиментите на държавата по този казус. Тези пари трябва да бъдат взети от фискалния резерв, след това той да бъде попълнен, но не е непременно необходимо това да става на Коледа, може да стане и в следващата година. Не е толкова спешно притрябвало да се емитира голям дълг при неизгодни условия. Ние издаваме някаква ситуация на притиснати в ъгъла и от там се оскъпява този заем", обясни той.

Според Велев, за да се ограничи дефицитът, трябва да се ограничат разходите на министерствата и да се пренасочат средства там, където има недостиг:

"Ние сме категорично против да се увеличават средствата за системата на МВР. Системата на МВР е префинансирана. Трябва да се търси реформа, която да води по-ефективно разходване на средствата, ограничаване на персонала в системата на МВР. Ние имаме най-много служители в сигурността на глава от населението в целия ЕС", каза Велев.

Той посочи като нарушение на Закона факта, че до 31-ви октомври няма внесен проект за бюджет за 2015-а година, както и това, че днес правителството ще разглежда проекта за актуализация на бюджета, без той да е преминал обсъждане със синдикатите и работодателите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във