Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бизнесът против допълнителните бюджетни милиони за МВР

Българската стопанска камара обяви принципна подкрепа за актуализацията на бюджета, подготвена от служебното правителство, която в понеделник (26 юли) бе одобрена и от Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

Бизнес организацията обаче има резерви към някои разходи пера, заложени в актуализацията, която предстои да бъде внесена за разглеждане в Народното събрание. Например БСК е против предвидените 53,4 милиона лева за увеличение на разходите за персонал на МВР, ГДИН и ГДО.

"Необходимостта от предоставянето им е бланкетно обоснована. Поддържаме многократно изразяваната в годините назад позиция, че предоставянето на допълнителни средства трябва да става на база индикатори за ефективност. Постоянното увеличаване на разходите за персонал (изпреварващо повишаване на заплатите) в публичния сектор не трябва да намалява конкурентоспособността на частния бизнес (и да оказва непрекъснат непланиран натиск върху неговите издръжки) и следва да се извършва след подробна и конкретна аргументация. И към момента рзходите за персонал в МВР са най-високи, като надхвърлят 1,8 мрд. лева, следвани от Министерство на отбраната с над 1, 2 млрд. лв., а България отделя най-висок дял в ЕС спрямо БВП за обществен ред и сигурност – 2,8 %", казват от Стопанската камара. 

По останалите параметри на бюджетната на актуализация като че ли бизнесът няма възражения. Например е изказана подкрепа за подготовката на здравната система за следваща вълна на COVID, както и заделените стотици милиони за продължаване на подкрепата за българския бизнес.

Според БСК обаче буди безпокойство липсата на предвидени средства, с които да бъдат компенсирани търговци, чиято дейност би могла да бъде преустановена или ограничена при евентуална четвърта вълна от Covid-19 и налагане на нови ограничителни мерки. Това би препятствало възможността програмата, изпълнявана от НАП за компенсиране на търговците чрез подкрепа за оборотен капитал, да бъде активирана отново.

Facebook logo
Бъдете с нас и във