Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бизнесът призова политиците да не изпадат в бюджетен популизъм

Бизнесът е загрижен за ситуацията около актуализацията на бюджета - проектът е внесен от служебно правителство, което няма ясно изразено мнозинство в парламента. 

"Намираме се в предизборна ситуация и всяка една парламентарно представена партия ще бъде изкушена да влезе в полето на популизма и да предлага всякакви идеи за актуализацията на бюджета между първо и второ четене, които ще бъдат в по-големия случай в посока повишаване на пенсионните и социалните плащания, което може да взриви бюджета за тази година, а може и да минира бюджетите за следващите години, тъй като тези плащания са нееластични и когато веднъж са повишени, след това много трудно могат да бъдат отнети от хората. Ако бъдат отнети, партиите ще търпят много политически загуби", коментира изпълнителния директор на АИКБ Добрин Иванов. 

Социалните партньори се застъпват за проекта във вида, предложен от служебния кабинет. 

"Предложеният от служебното правителство бюджет не е в никакъв случай идеален, перфектен, но той е приемлив, разпределя приходи, които са събрани повече и тези разходи за насочени към нуждаещите се групи - пенсионери, засегнати от кризата и подпомагане на бизнеса и заетостта", отбеляза Иванов. 

Председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов е на мнение, че предвидените пари са ценни и без актуализацията на бюджета ще бъде по-зле, защото не сме се възстановили, и бизнесът, и работниците имат нужда от подкрепа.

"Няма такъв бюджет, в който да има всичко за всички, и то не може да има и не мисля, че България е феномен в този смисъл. Въпросът е да бъде намерен добрия баланс между отделните потребности. Ако тази актуализация не се случи, каквато и да изглежда тя на финала, ще бъде по-зле отколкото без нея", посочи Димитър Манолов пред БНТ.

По-рано актуализацията на бюджета се превърна в поредния повод за кавги в Народното събрание. БСП внесе предложение за съкращаване на сроковете за гласуване на актуализацията на бюджета. Идеята на социалистите бе второто гласуване на проект да се проведе на 7 септември, което е със седмица по-рано от индикативната дата за приемането на законопроекта. В крайна сметка парламентът отхвърли предложението на БСП за по-скорошно разглеждане на актуализацията на бюджета. Заявката на левицата е, че ще върне третия мандат за кабинет, едва след като бъде приета окончателно актуализацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във