Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бизнесът притеснен, че още няма актуализация на бюджета

На този етап мерките срещу разпространението на коронавируса не притесняват бизнеса, но липсата на актуализация на бюджета – да, обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев. 

Според него ако бюджетът не бъде актуализиран и помощта не стигне до бизнеса, това ще означава пропуснати възможности, по-бавно възстановяване, фалиране на компании, по-малко приходи в бюджета, изоставане от останалите европейски страни.

В предложения проект за актуализация на бюджета от служебното правителство финансовият министър Асен Василев е заложил 430 млн. лева са заложени за подкрепа на бизнеса. От тях 30 млн. ще бъдат насочени към авиопревозвачите. 

Най-голям дял имат 400 млн. лв. за мерки за фирмите. Основна ще бъде мярката 60/40, която в летните месеца се движи от 40 до 60 млн. на месец, но в месеците на висока заболеваемост и затворени бизнеси се движи около 100 млн. лв. на месец.

Очаква се следващата седмица Комисията по бюджет и финанси да се събере, за да гласува на първо четене проекта за актуализация на бюджета. Повечето партии дават заявка, че проектът ще бъде подкрепен на първо четене, но преди окончателното му приемане ще бъдат предложени изменения. 

„Кризата не си е отишла. Тези бодряшки изказвания как има голям ръст в икономиката за второто тримесечие, всъщност това е голям ръст от ниска база. Защото миналата година по това време имаше голям спад. Този голям ръст сега едвам компенсира големият спад миналата година. Кризата не си е отишла, но тя е на петна. Ако не попаднеш в петното, си мислиш, че няма криза. Но ако попаднеш в петното, е много страшно”, коментира Васил Велев пред NOVA телевизия

Той обясни, че най-засегнатите от кризата са всички в сектор „Туризъм” – хотели, ресторанти, туроператори, екскурзоводи. Сериозно е пострадал и транспортният сектор, най-вече въздушният транспорт.

„При чартърните полети има 80% спад”, обясни Велев. И припомни, че в актуализацията на бюджета са предвидени 30 милиона подкрепа за тези компании. „Не е достатъчно, но е повече от нищо”, коментира Велев. 

Много силно засегнати са секторите на текстила и облеклото. По думите му една трета от компаниите, които шият официални дрехи, са спрели или ще спрат. „Хората не си купуват костюми, когато си стоят вкъщи. Дамите си стоят вкъщи и не се парфюмират, затова розовото масло се продава по-малко. Въздушният транспорт ще се възстановява още няколко години”, обясни Велев.

„Подкрепата трябва да е хоризонтална, трябва да е функция на спада на продажбите. При спад на продажбите, по-малък работен ден, отсъстващият доход се поема от компаниите. Държавата да поема отсъстващия доход. Плюс подкрепа за фиксираните разходи на компаниите. При спад на продажбите по-голям от 30%, временната рамка на ЕК казва: Допустима е държавна подкрепа на фиксираните разходи на компаниите”, обясни Велев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във