Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бизнесът предлага три сценария за минималната заплата

Асоциацията на индустриалния капитал в България  изпрати писмо до социалния министър  Бисер Петков, с което изразява „значително удовлетворение“ от неговото писмо от 30 юни, с което се предлага проект на „Рамково споразумение“ между синдикатите и работодателите за процедура и механизъм за определяне на минималната работна заплата.

"С това писмо Министерство на труда и социалната политика извади преговорите за механизма на определяне на минималната заплата в България от задънената улица, в която те бяха попаднали за кой ли път. Асоциацията потвърждава готовността си да участва конструктивно в по-нататъшните преговори по тази изключително важна тема за българската икономика", съобщиха от АИКБ.

Бизнесът предлага в случай на непостигане на споразумение, служебното предложение до Министерския съвет за размера на минималната месечна работна заплата в страната да се внася съвместно от Министерството на труда и социалната политика и от Министерството на икономиката.

По механизма за определяне на минималната заплата, коментирайки предложените от социалното министерство три ориентировъчни сценария за определяне на „репери“ за размера на минималната заплата, АИКБ на практика внася три свои алтернативни сценария. Те имат сериозни допирни точки с предложението на социалното министерство, но имат и своите отчетливи разлики.

"По първия сценарий от гледна точка на АИКБ е неприемливо и силно завишено да се използва формула, в която МРЗ е 66 на сто от медианната работна заплата. Предложението ни е по този сценарий, при който МРЗ е функция на медианната работна заплата, е МРЗ да бъде 50 на сто от медианната работна заплата. Вторият сценарий е този, при който се открива най-голяма икономическа логика що се отнася до ръста на МРЗ. Недостатъкът е, че той не коментира адекватността на базата. АИКБ обръща изрично внимание, че при изчисленията по втория сценарий не бива да се допуска в изчисленията инфлацията да бъде отчитана два пъти. Асоциацията отхвърля третия сценарий изцяло", се казва в позиция на асоциацията. 

Философията на третия сценарий е, че с минималната заплата трябва да може да се издържа „средностатистическо домакинство” с „подходяща големина”. Асоциацията категорично се противопоставя на идеята на минималната заплата отново да се дават функции на инструмент за социално подпомагане. Предложението е сценарий № 3 може да бъде заменен с вариант, при който средната работна заплата в страната се умножава по коефициент, който е съотношението на средно претеглената минимална месечна работна заплата за държавите от ЕС, които имат регламентирана такава и средно претеглената средна месечна работна заплата за същите държави.

Също така, АИКБ категорично настоява, средният размер на „класовете” да се отчита при договарянето на минималната месечна работна заплата. „Класовете” би могло да не бъдат отчитани, само ако междувременно бъдат премахнати, което е най-правилното решение.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във