Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бизнесът праща наредбата за касовите апарати в Брюксел

Горанов даде заявка, че подмяната на касовите апарати може да бъде отложена за септември

Представители на бизнеса проведоха работна среща относно промените на касовите апарати. В срещата участваха ръководители и експерти на браншови организации от различни сектори на икономиката – Българска асоциация за развитие на бизнес софтуер, Българска петролна и газова асоциация, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българска асоциация на заведенията, Конфедерация на автобусните превозвачи, Международна данъчна асоциация. Домакин бе Българската стопанска камара

Участниците в срещата приветстваха изразената от министъра на финансите готовност за отлагане на сроковете с 6 месеца. 

Бизнесът обаче смята, че от въпросната наредба за касовите апарати (Н-18/2006) трябва да бъдат заличени конкретни текстове, тъй като са рискови, противоречащи на законодателството и на установените правни принципи, неприложими са и създават прекомерна административна тежест за бизнеса.

Браншовите организации отчитат, че наредбата в този й вид противоречи на националното и европейското законодателство, както и на редица международни стандарти за информационна сигурност, поради което в срок от две седмици ще бъдат внесени искове към компетентните институции – Европейска комисия, Върховен административен съд и Комисия за защита на конкуренцията.

"Наредба Н-18 създава прекомерна административна тежест за белия бизнес и не допринася за изсветляване на икономиката, както подвеждащо твърдят нейните автори. Белият бизнес очаква да работи в бяла държава с ясна визия за развитието на икономиката", се казва още в позицията, разпространена от БСК. 

Бизнесът подчертава, че документът поставя под сериозен риск националната сигурност и нормалното функциониране на икономиката, тъй като могат да бъдат блокирани обекти от критичната инфраструктура (вкл. лични лекари, фармацевти, доставка на горива за спешна помощ, училища, болници и др.), а не е предвиден адекватен авариен режим, при който те да продължат дейността си в случай на повреда или кибер атака към сървърите на НАП и/или към мобилните оператори, както и в условията на липса на гаранции за сигурността на информацията и отговорни лица.

Проблемите ще бъдат отнесени и до депутатите от Комисията по икономическа политика и туризъм

"Бизнес организациите категорично не приемат обвиненията, че не са реагирали своевременно относно проблемите в Наредба Н-18, и напомнят, че вече над една година се опитват да водят ефективен диалог с представителите на НАП и МФ, вкл. предлагали са конкретни промени в текстовете от Наредбата, без да срещнат нужното разбиране", се посочва в писмото до медиите. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във