Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бизнесът не вижда бъдеще за България извън еврозоната

За първи път от десетилетие насам България има реален шанс за присъединяване към валутния механизъм ERM II, а след това към еврозоната. Около това мнение се обединиха представители на работодателските организации, частния сектор, правителството, икономисти и чуждестранни експерти. Според тях има само позитиви от членството на страната ни във валутния съюз, а скептиците до момента не са дали ясни аргументи против приемането на еврото. 

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов заяви, че напрежението и страховете в хората по темата от последния месец и половина са изкуствено създадени. На финансов форум, посветен на потенциалното ни членство в еврозоната, Симеонов изтъкна, че действията на правителството и БНБ се нуждаят от още защита. Той подчерта също, че България е добър пример за успехите на системата валутен борд, а приемането на еврото е нейния естествен край. 

"Бизнесът е за запазването на валутния борд и фиксирания курс лев-евро до влизането на България. Еврозоната е бъдещето", заяви Симеонов, което е и обща позиция на всички работодателски организации в страната. От думите му стана ясно, че те ще допринасят за по-бързото присъединяване на страната ни към валутния съюз. 

Според представителите на частния сектор един от големите позитиви за бизнеса е, че след приемането на еврото ще падне огромно административно бреме по превалутиране. Те отчитат, че разходите за обръщането на левове в евро са около 300 млн. лв. годишно. С отпадането на тези разходи щяло да например ще се освободи ресурс за увеличение на заплатите. Друг позитив от членството в еврозоната е повишаването на кредитния рейтинг и намаляването на лихвите по кредитите. 

Икономистът Красен Станчев изтъкна, че консенсус за приемането на европейската валута има сред бизнеса, банките, както и сред всички политически партии в сегашния парламент. По думите му това означава, че стъпка по стъпка правителството и БНБ трябва да вървят по плана си. Той подчерта, че тревогите за самостоятелната политика на БНБ са неоснователни, защото периодът 1995-1997 г., в който централната банка е била най-независима, е бил белязан от сътресения в банковия сектор и държавата. Все пак Станчев уточни, че страната ни трябва да внимава към какъв съюз се присъединява, защото много от страните в еврозоната нямат фискална дисциплина. Риск според него е и разводът между ЕС и Великобритания.

Бившият вицепремиер в кабинета "Сакскобургготски" Николай Василев на свой ред разви тезата, че има два най-добри момента за присъединяването на България към еврозоната - "сега и преди 10 години". Според него най-големите позитиви от членството са, че страната ни ще е част от ядрото на ЕС и няма бъде поставена в групата на държави като Северна Македония и Албания. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във