Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Бизнесът не очаква инфлация заради еврото

Не очаквам инфлация, породена от влизането в еврозоната, заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, по повод новината, че Еврогрупата е дала зелена светлина за присъединяването на страната ни към чакалнята на еврозоната.

България е готова да влезе в еврозоната и трябва да го направи по фиксирания курс към еврото, каза Велев. "Ние не очакваме инфлация. Нещо повече - ще призовем нашите членове, ще предложим и на други работодателски организации  да направят същото, за да се избегнат  спекулации по тази тема", коментира той.

Според професор Стефан Петрунов присъединяването на страната ни към еврозоната  ще изсветли икономиката ни. "Пътят, по който тръгваме, като цяло е много добра новина, защото показва по-голямо доверие на еврозоната към България. Това е благоприятно за инвеститорите и, от друга страна, извървяването на този път не е просто минаване на време, а изисква редица реформи", посочи той.

Както заяви преди време премиерът Борисов, страната ни ще получи пътна карта за присъединяването си към валутния съюз. България официално настоява да влезе в чакалнята на еврозоната до юли 2019 г., въпреки че евроинституциите не поеха ангажимент кога точно ще се случи това.

Междувременно стана ясно, че шефът на Движение "Възраждане" Костадин Костадинов няма да внесе подписката си срещу еврото в парламента. Над 230 000 души се обявиха против приемането на еврото като официална валута в България. Костадинов обясни, че след въвеждането на регламента GDPR хората са спрели да попълват единните граждански номера.Това обезсилило списъците с гласове против единната валута.

Костадинов съжалява, че ако еврото все пак бъде прието в България,  държавата ще загуби последния останал й елемент от  финансовата независимост. Унищожение на България вижда той във влизането в еврозоната. Българската икономика ще се разклати още повече, след еврото почти винаги се стига до инфлация, настоява той, а твърди още,че  спестявания от 10 000 лв. към момента биха се превърнали в не повече от 2500 или 3000 евро.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във