Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бизнесът и синдикатите не подкрепят бюджета на ДОО

Представителите на работодателите и синдикатите в Надзорния съвет на НОИ ще гласуват против утвърждаването на проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2018 година. Това казаха пред журналисти преди заседанието на Надзорния съвет на НОИ заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков и президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Работодателите не подкрепят предложението за административно увеличение на минималните осигурителни доходи с 3.9%. 

Според тях обаче има и доста други спорни проблеми. Например отказът за дефиниране на ясна перспектива за т.нар Сребърен фонд, както и забавената работа по дефиниране на т.нар фаза на изплащане на пенсии от универсалните пенсионни фондове. "За бизнеса е проблем и проточилото се решение за инвалидните пенсии и преформатирането на системата на ТЕЛК решенията. Предстои много работа, която можеше да бъде вече свършена", уточни Димитър Бранков.

Синдикатите пък имат претенции към увеличението на пенсиите, тъй като то ще е само с 3.8%. Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че има критики и към промените около изплащането на болничните и достъпът до обезщетение за безработица.

Управителят на НОИ Ивайло Иванов заяви по темата с фалшивите болнични, че те не се издават от осигурителния институт, а от медицински лица. Иванов каза, че НОИ в момента прави анализ на болничните, който е почти готов. Документът ще бъде предоставен на Министерството на здравеопазването,а след това ще се създаде работна група, която ще се председателства от здравното министерство и ще изготви начин за борба с фалшивите ТЕЛК решения.

От думите на Иванов стана ясно, че не може да се каже колко от болничните са фалшиви, защото тези, които идват в НОИ са изрядни - те идват по електронен път и отговарят на изискванията.

"Има вероятно диагнози, които са неистински, но НОИ не може да ги определи", допълни той.

Заместник -министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков изрази личната си позиция, че пациентите също трябва да бъдат наказвани за фалшивите болнични, трябва да се образоват и допълнително лекарите по темата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във