Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бизнес влоговете в евро остават в капана на отрицателните лихви

Продължава намаляването на лихвите по депозитите на бизнеса в евро. Според данните на БНБ през април те са достигнали отрицателна средна стойност от -0.05 процента, което е спад с 0.03 на сто в сравнение с март.

На практика парите на компаниите по депозити в евро  са с отрицателна лихва още от октомври 2019-а, когато доходността падна до -0.02 процента. Тази тенденция временно спря в началото на тази година, но през март капанът на отрицателните лихви отново щракна.

Средните лихви по левовите депозити за бизнеса също спаднаха - до 0.02%, като нивата от март се запазват почти без промяна.

Подобна е картинката и при влоговете на гражданите в левове и евро. През април средната лихва се е понижила до скромните 0.10 процента.

Статистиката показва също, че средният лихвен процент по кредитите до 1 млн. евро, договорени в левове, намалява спрямо същия месец на 2019-а до 3.57, а по тези в евро се увеличава до 2.92.. 

Колкото до кредитите над 1 млн. евро, договорени в левове, там лихвата пада до 2.44%, а по договорените в евро –  до 1.85 на сто.

При левовите заеми за потребление средният лихвен процент през април нараства в сравнение с година по рано до 9.72%, а по тези в евро се понижава  до 3.79 процента. При жилищните кредити в левове  процентът спада  до 2.85%, а по тези в евро се увеличава до 3.74 на сто. 

Внимание заслужава и ситуацията при Годишния процент на разходите (ГПР) - при левовите кредити за потребление той е скочил за година с 2.29 на сто - до 12.09%, докато при заемите в евро леко се е понижил с 0.25 на сто, достигайки през април до 3.93 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във