Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бизнес инвестициите във Великобритания ще се сринат до 10-годишно дъно заради Брексит

Британските компании очакват свиване на инвестициите до най-ниското ниво за последните 10 години заради Брексит. Това ще се случи независимо дали премиерът Тереза Мей ще успее да прокара сделката си с ЕС през парламента. 

През 2019 г. бизнес инвестициите ще намалят с 1% на годишна база, прогнозира Британската търговска камара, като уточнява, че слабите инвестиции от страна на компаниите пречат на увеличаването на заплатите и оказват натиск върху икономиката като цяло. 

"Политическото бездействие вече има икономически последици, като много фирми се отказват от инвестиции и набиране на персонал. Още по-лошо е, че някои компании вече са променили инвестиционните планове и плановете си за растеж като част от подготовката си за извънредни ситуации. Някои от тези инвестиции никога няма да се върнат във Великобритания", казва генералният директор на камарата Адам Маршал, цитиран от Euronews. 

Много финансови компании преместиха бизнеса си в други страни от ЕС, а производителите на автомобили спират плановете за разширяване на дейността си във Великобритания. BMW заявиха, че компанията може да премести част от продукцията в случай на Брексит без сделка.

През 2018 г. бизнес инвестициите намаляха във всяко от четирите календарни тримесечия, което е най-дългото пропадане от глобалната финансова криза насам, показват официални данни.

Пречка пред инвестициите се явява както рискът от Брексит без сделка, така и изначално високите бизнес разходи във Великобритания. Въпросителните около бъдещите търговски отношения между страната и ЕС също ограничават възможността за бързо възстановяване на инвестициите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във