Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БИЗНЕС БАНКА ЩЕ СЕ ПРОДАВА ЗА ВТОРИ ПЪТ

След като уредиха взаимоотношенията си с Агенцията за държавните вземания синдиците на фалиралата Бизнес Банка Иван Панчев и Мартин Христозов подготвят търга за повторната й продажба. Преди обаче Панчев и Христозов да обявят втория търг за банката, те трябва да възложат нова оценка на кредитната институция. Първата бе изготвена през септември 1999 г. от одиторската фирма Ажур ТДМ, а шестмесечният срок, през които бе валидна, отдавна изтече. Тогава фалиралата банка на Иван Китов, отдавна напуснал България, бе оценена на 5 739 267 лева. На провелия се на 29 ноември 1999 г. търг се яви само един кандидат-купувач - финансовото министерство, което предложи за активите на Бизнес Банка 4.6 млн. лв. - или 80% от началната й цена. Но ведомството на Муравей Радев не желаеше да плати с пари в брой, а разви идеята, че ще прихване обещаната от него сума за банката на Китов от средствата, които бюджетът има да си взема от нея - около 8 млн. лева. Софийският градски съд обаче не позволи тази куха операция и отказа да признае Министерството на финансите за купувач на Бизнес Банка.
През пролетта на 2000 г. наскоро създадената Агенция за държавните вземания поиска от съда да нареди активите на фалиралата банка да й бъдат прехвърлени. Но и този опит на държавата бе париран от съда.
Сега, след като на Бизнес Банка бъде направена нова оценка, синдиците отново ще предложат активите й на търг. От Агенцията за държавните вземания се надяват, че на него няма да се яви инвеститор, който да плати сума, равна на 80% от новата оценка на фалиралата банка. При това положение агенцията, управлявана от Александър Раков, ще може да поиска от съда активите на банката да й бъдат прехвърлени, тъй като е най-голям кредитор - първи по ред.

Facebook logo
Бъдете с нас и във