Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бившият шеф на ЕЦБ Марио Драги спряган за премиер на Италия

Италианският президент Серджо Матарела покани бившия шеф на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги на разговори за формирането на ново правителство.

Драги предаде щафетата на Кристин Лагард през 2019 г. след осемгодишен престой начело на ЕЦБ.

В следващите часове предстои срещата на Драги с президента Матарела

Държавният глава отправи призив към парламента бързо да подкрепи формирането на ново, експертно правителство, което да изведе страната от кризата вследствие на коронавируса. 

Това се случи след като опитите за съживяване на предишната коалиция на премиера Джузепе Конте се провалиха. 

В обръщение към нацията във вторник вечерта Матарела каза, че в момента страната не може да си позволи политическа кампания и предсрочни парламентарни избори. 

Той добави, че хората изискват "конкретни и бързи отговори" на здравната, социалната и икономическата криза, предизвикани от пандемията.

73-годишният Драги, който също е и бивш управител на Централната банка на Италия, е най-известен с трудния си мандат като председател на Европейската централна банка от 2011-2019 г., в разгара на така наречената криза с държавния дълг в еврозоната.

Той имаше незавидната задача като президент на ЕЦБ да налага често трудни условия по заемите и и програмите за спасяване на затъналите в дълг страни от Южна Европа. 

В банковите среди той придоби прозвището "Супер Марио" заради умението му да балансира между интересите на кредиторите и държавите от еврозоната.

За последно Италия сформира експертно правителство през 2011 г. Точно когато Драги пое ЕЦБ. Начело бе Марио Монте и то се отчете с въвеждането на строги икономически мерки в страната след оставката на Силвио Берлускони. Правителството на Монте управлява 18 месеца до следващите редовни парламентарни избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във