Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бившият финансов директор на ПИБ официално влезе в ББР

Бившият финансов директор на Първа инвестиционна банка Живко Тодоров официално е вписан в Търговския регистър като изпълнителен директор на Българската банка за развитие. Това се е случило на 14 април. Все още обаче не е отписан старият състав на Управителния съвет на банката начело със Стоян Мавродиев.

Вписването означава, че са отстранени пропуските в решението за назначението на Тодоров. Първоначално протоколът за избора му бе подписан от секретар, а не от двама от изпълнителните директори на банката, каквито са законовите изисквания.

Както "Банкеръ" вече писа, лицензът от БНБ за назначението на Тодоров е издаден на 2 април. ПИБ прекрати договора на Тодоров, считано от същата дата.

Още преди седмица от банката потвърдиха пред "Банкеръ", че са внесли необходимите документи за освобождаването на Тодоров в Агенцията по вписванията на 31 март. Председателят на Надзорния съвет на ББР Лъчезар Борисов пък е поискал одобрението на централната банка за назначението ден по-рано - на 30 март.

Назначението му вероятно е свързано с анонса на финансовия министър Владислав Горанов от края на миналия месец. Тогава Горанов загатна, че увеличението на капитала (което съвсем скоро ще бъде вписано в Търговския регистър) със 700 млн. лв. ще послужи както за издаване на портфейлни гаранции за кредитиране на закъсалия покрай кризата бизнес и обезпечаване на безлихвените заеми за граждани, пуснати в неплатен отпуск, така и за подсилване на "административния капацитет" на ББР и нейното ръководство.

Живко Тодоров е в банковия сектор у нас от 1997 г. Професионалната му кариера започва през 1997 г. в ING Bank – клон София, където до 2012 г. е заемал последователно длъжностите оперативен счетоводител, финансов контролер, главен финансов директор и член на управителния съвет за България. В периода 2012-2014 г. е бил главен финансов директор и член на управата на клона на Алфа Банк у нас, а от 2014 г. до март 2020 г. Тодоров беше главен финансов директор и член на УС на Първа инвестиционна банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във