Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бившият финансов директор на ПИБ е назначен в ББР

Бившият финансов директор на ПИБ Живко Тодоров е назначен за изпълнителен директор на Българската банка за развитие.  Лицензът от БНБ е издаден на 2 април, така че предстои единствено вписването в Търговския регистър. Агенцията по вписванията обаче още не го е вписала, тъй като решението не е подписано от всички членове на управителния съвет, a от секретаря. При положение че те бяха уволнени, не е ясно дали Тодоров действително ще встъпи в длъжност. 

ПИБ прекрати договора на Тодоров, считано отново от 2 април. От банката потвърдиха пред "Банкеръ", че са внесли необходимите документи за освобождаването на Тодоров в Агенцията по вписванията още на 31 март. Председателят на Надзорния съвет на ББР Лъчезар Борисов пък е поискал одобрението на централната банка за назначението ден по-рано - на 30 март.

Указанията за вписването на Тодоров са гласувани от Надзорния съвет на ББР между 6-7 април, точно преди премиерът Борисов да разпореди освобождаването на Стоян Мавродиев и останалите изпълнителни директори.

За Тодоров се знае, че той не е от дългогодишните кадри на банката. Всъщност той става главен финансов директор на ПИБ през 2014 г., година по-късно става член на управителния й съвет. 

Назначението му вероятно е свързано с анонса на финансовия министър Владислав Горанов от края на миналия месец. Тогава Горанов загатна, че увеличението на капитала (което съвсем скоро ще бъде вписано в Търговския регистър) със 700 млн. лв. ще послужи както за издаване на портфейлни гаранции за кредитиране на закъсалия покрай кризата бизнес и обезпечаване на безлихвените заеми за граждани, пуснати в неплатен отпуск, така и за подсилване на "административния капацитет" на ББР и нейното ръководство.

Сегашният управителен съвет начело със Стоян Мавродиев вече е освободен с решение на надзора на ББР. Списъкът с новия борд на банката е внесен за одобрение в БНБ, научи "Банкеръ". Едва след издаването на лицензите ще бъдат съобщавани имена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във