Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Бивш банкер помага на ватиканската стража

Швейцарската стража на папа Франциск трябва да се настани в нови казарми. И разчита на помощ от... централен банкер. Това е бившият председател на Националната банка на Швейцария - Жан-Пиер Рот, под чийто контрол през 2008-а се проведе спасителната акция за "Ю Би Ес". В момента Рот е управител на фондация, която работи по обновяването на "покоите" на разквартируваната във Ватикана част, известна с униформите си в ренесансов стил.

Подкрепата на Рот за швейцарците на папата не е обичайното поприще на централните банкери в оставка. Повечето избират научни институти или академична кариера като бившия председател на Федералния резерв - Джанет Йелън, и бившия шеф на "Бенк ъф Инглънд" - Мървин Кинг. Финансовият бранш привлече и наследника на Рот - Филип Хилдебранд, който в момента е заместник-председател на инвестиционната компания "Блек рок". Рот, който напусна Националната банка на Швейцария през 2009-а, пък е член също и на бордовете на "Нестле" и на "Суотч груп".

Гардовете на папата, които трябва да са неженени католици под 30 години с "безупречна репутация", служат на Светия престол от 1506 и се грижат за сигурността му. Но квартирите им вече са негодни за нуждите им и трябва да бъдат обновени. При това не става въпрос единствено за реконструкция на постройките, но и за осигуряване на повече място. Просто защото броят на войниците ще се увеличи през идните години, а и строгите правила за безбрачие вече са по-гъвкави.

Първоначалните разходи по строителните дейности се оценяват на 50 млн. швейц. франка и ще бъдат огледани внимателно от комитета на Рот през идната година. По-голямата част от тях ще бъдат поети от Ватикана, а фондацията на Рот ще помогне с техническа експертиза. Новите сгради ще бъдат проектирани от швейцарска фирма от кантона Тичино, където швейцарските войници провеждат предварителното си обучение.

Сто и десетте членове на гвардията имат музикален ансамбъл и футболен отбор - FC Guardia. Пет полски монахини приготовляват ястията на войниците от месо, паста и швейцарски деликатеси, гарнирани със салати по избор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във