Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бюджетът за България от ЕС ще достигне 30 млрд. евро

България ще получи приблизително около 15 милиарда от ЕС заради пандемията, като 3 милиарда ще трябва да върне. Заедно с парите по други еврофондове, които ще ни бъдат отпуснати, общо средствата ще бъдат около 30 милиарда евро. Вчерашното решение на ЕК е историческо и извежда евроинтеграцията на ново ниво, съобщи лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

За да получи колосалните средства, България ще бъде задължена да представи Национален план за възстановяване пред ЕС. Той не може да бъде само един план на правителството - трябва широка кръгла маса, с експерти, браншови организации, синдикати и работодатели, с опозицията, за да се видят всички идеи и да се прецени кои сектори са най- засегнати, обясни Станишев. 

Сумата от 15 млрд. евро бе потвърдена и от евродепутата от ГЕРБ Андрей Новаков. По думите му се очаква от новия европейския бюджет (2021-2027 г.) да получим с 10% повече, отколкото сме получавали досега.

Спасителният фонд

Както "Банкеръ" вече писа, в сряда Европейската комисия представи детайли от своя план за възстановяване от коронакризата, наречен "ЕС от следващо поколение" с обща стойност 750 млрд. евро. Новаков уточни, че 500 млрд. евро ще са безвъзмездна помощ за фирми, хора, региони, общини. Останалите 250 млрд. евро ще са заеми, като ще се преценява кой колко да получи според потребностите на страните членки.

Общият бюджет за България е 15 млрд. евро, но тъй като помощта ще минава през европейски програми, ще е необходимо национално съфинансиране от 3.3 млрд. евро. Съфинансирането в случая означава държавни гаранции за поемането на общия дълг в размер на 3.3 млрд. евро или около 6.5 млрд. лева.

Връщането на заема от държавите членки също ще става съобразно дела им в брутния нетен доход на ЕС. Това трябва да се случи не порано от 2028 г. и не по-късно от 2058 година.

Идеите на ЕК са колосалните средства да бъдат инвестирани само в три стълба - в инвестиции и реформи, които са свързани най-вече със зеления и цифровия преход, в подпомагане на жизнеспособни европейски предприятия в най-засегнатите сектори, региони и държави, както и в укрепване на здравната сигурност и подготовка за бъдещи здравни кризи.

Процедури

Преговорите по тази европейска помощ за ликвидиране на коронакризата в икономика ще продължат до края на тази година, а още от януари 2021 бизнесът, общините и държавите ще получат парите за икономическото възстановяване, разясни и евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк.

Идеите на ЕК трябва да срещнат подкрепата на Европейския съвет и Европейския парламент. Освен това ще е необходима ратификация за държавните гаранции от националните парламенти на всичките 27 държави членки на ЕС. Затова ЕК смята, че тя може да излезе на международните пазари най-рано през последното тримесечие на 2020 г., като парите няма да бъдат изтеглени наведнъж. 

Първите средства могат да дойдат още преди края на годината, ако бъде одобрено предложението за актуализация на настоящия европейски бюджет с 11.5 млрд. евро.

Трудни преговори

Германският канцлер Ангела Меркел и австрийският канцлер Себастиан Курц заявиха в сряда, че очакват още преговори относно предложението на ЕК за фонд за възстановяване от коронавирусната криза в размер на 750 млрд. евро.

Курц каза, че предложението е "отправна точка за преговори", докато Меркел прогнозира, че ще има "трудни преговори". Френският президент Еманюел Макрон на свой ред заяви, че трябва да се придвижим бързо и да приемем амбициозно споразумение с всички наши европейски партньори.

Австрия, Дания, Холандия и Швеция - известни заедно като "пестеливата четворка" - предложиха фонд, който да издава само заеми, а не безвъзмездни средства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във