Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бюджетът за 2020 г. раздели ЕС

Правителствата на Европейския съюз отхвърлиха плановете на европейските законодатели за увеличаване разходите на блока през следващата година, което предизвика спор, който може да забави финансирането на проекти в областта на климата и научните изследвания, информира Ройтерс.

Противоречията по отношение на бюджета на ЕС са често явление - европейските парламентаристи обикновено настояват за по-големи разходи, а европейските правителства се опитват да ги ограничат.

Парламентът се съгласи днес да повиши плащанията на ЕС през следващата година до 159,1 милиарда евро - сума, за която държавите от ЕС заявиха, че надхвърля предварително договорените тавани.

Сред предложените промени законодателите гласуваха увеличение с над 2 милиарда евро (1,7 милиарда паунда) на разходи на ЕС за противодействие на изменението на климата през 2020 г. в сравнение с предходните предложения, направени от Европейската комисия.

Сега законодателите и депутатите ще започнат разговори, за да се опитат да преодолеят различията.

Ако не се намери компромис до средата на ноември, Комисията ще трябва да представи нов проектобюджет за 2020 г., рискувайки да забави проекти, финансирани с пари от ЕС - от помощ за най-бедните региони на блока до инициативи за създаване на работни места.

Facebook logo
Бъдете с нас и във