Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БЮДЖЕТЪТ ПОЛУЧИ ДИВИДЕНТ ОТ ЧАСТНА БАНКА

Около 273 хил. лв. от печалбата на банката ще бъдат разпределени между миноритарните й акционери - Банка ДСК, ДЗИ, БТК, Български пощи ЕАД и Националния дворец на културата. За всяка една акция на банката с номинал от 5 лв. те ще получат по 19.35 стотинки.
Дивидентът щеше да е над два пъти по-голям, ако банката отчиташе годишните си резултати по международните счетоводни стандарти. Одитът, направен от ПрайсуотърхаусКупърс, показва, че по тях чистата й печалба за 2000 г. е 4 270 000 лева. Разликата се получава от по-високия размер на провизиите, които кредитните институции трябва да начисляват според банковите нормативни документи в България.
Акционерите на Пощенска банка решиха броят на членовете на управителния й съвет да се увеличи от седем на осем души. Надзорния съвет, в който влизат Кендъл Нотингам, Георги Гондикас, Брус Досие, Христос Соротос и Гроздан Караджов, освободи Панайотис Триандафилидис от длъжността изпълнителен директор на Пощенска банка. Той се връща на работа в И Еф Джи Юробанк Ергасия (EFG Eurobank Ergasia) - гръцката кредитна институция на И ЕФ Джи Банкинг Груп, където по всяка вероятност ще отговаря за страните от Югоизточна Европа.
За нови членове на мениджърския екип на банката бяха назначени Анастасиос Орестидис, чието задължение ще бъде да наблюдава вътрешния контрол в банката, и Теодорос Каракасис, който бе избран за заместник-председател на управителния съвет. Двамата ще си партнират с Владимир Владимиров, който е председател на управителния съвет и изпълнителен директор на кредитната институция, както и с Рени Петкова, Оливър Уитъл, Дейвид Бартън, Атанасиос Петропулос и Константинос Константелос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във