Банкеръ Daily

Лъчезар Борисов:

Бюджетът не е разоряващ, а рационален и насочен към хората и икономиката

Икономическият министър Лъчезар Борисов оспори твърдението на президента Румен Радев, че Бюджет 2021 е разоряващ. Според Борисов финансовата рамка е рационална и насочена към хората и икономиката. 

В сряда правителството прие проектобюджета и го изпрати за разглеждане в парламента. Заложеният дефицит през 2020 г. се очаква да бъде в размер на 5,2 % от БВП. В средносрочен план се очаква дефицит в размер съответно на 5% от БВП за 2021 г., 1,9 % за 2022 г. и 2,3 % от БВП за 2023 година. До 2023 г. е заложено държавният дълг да достигне до ниво от 38,9 млрд. лв., респективно съотношението на държавния дълг спрямо БВП да нарасне от 25,6 % към края на 2021 г. до 28,2 % в края на 2023 година.  

"Както винаги съм казвал, щастлив съм, че работя в такова правителство, което провежда национална политика, която инвестира във всеки един от факторите на икономически растеж. И когато имаме акцент върху здравеопазване, образование и дори върху армията, виждаме, че се стимулират всички фактори, започвайки от потребление", обясни в телевизионно интервю министърът на икономиката. 

Борисов е с отрицателен PCR тест за Covid-19. Но поради контакт със служител на министерството, който е с положителен тест, министърът ще се самоизолира за 10 дни. Министърът апелира да помогнем на лекарите в борбата им с Covid-19 и да спазваме всички правила на здравните власти.

Борисов напомни, че нещата трябва да се гледат от "птичи поглед", глобално. По думите му не бива да се забравя, че идват много средства от Европейския съюз.

"Има много пари за бизнеса. Само ще ви кажа акцентите в него: 1 млрд. 647 млн. лв. за домакинствата, 577 млн. лв. за бизнеса, 749 млн. лв. за органите по пандемия. И тук дори не засягам оперативните програми. От REACT EU 400 млн. лв. са само за бизнеса", отчете икономическият министър.

Скоростно последва реакция от президентството. Главният секретар на президента Димитър Стоянов коментира в социалните мрежи изявата на Лъчезар Борисов: "Това е поредната оценка от екипа на Борисов за десетгодишното управление на самия Борисов - направили най-накрая рационален бюджет и то за годината през която няма повече да управляват. Дянков, Горанов, Ананиев какво ли мислят след дадената им оценка от Лъчезар Борисов"

Facebook logo
Бъдете с нас и във