Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бюджетът на ГЕРБ разрушава 23 години финансова стабилност в България

Бившият премиер Иван Костов разкритикува проектобюджета на държавата за следващата година, чието обсъждане в парламента вече започна. 

"Законопроектът за бюджета за 2021 г. разрушава 23-годишен политически консенсус за финансовата стабилност на страната. Нека да ме чуят добре тези, които го правят. Фактите сочат, че тя беше постигната от управлението на Обединените демократични сили от 1997 година", обясни ексминистър-председателят.

Той напомни, че сегашният финансов министър Кирил Ананиев беше заместник-финансов министър по това време и отлично знае какви лишения и трудности са преодолели, за да бъде изведена страната от финансовата катастрофа на управлението на Жан Виденов.

"Не знам защо сега се е съгласил да дестабилизира в такава степен бюджета на страната", посочи Костов пред БНР.

Иван Костов подчерта също , че пандемиите са еднократни процеси, независимо колко време продължават, а на еднократен процес се отговаря с еднократни извънредни разходи, каквато е мярката "60/40". "Има епидемична обстановка - има мярка, няма епидемична обстановка - няма мярка. Повишават се постоянно разходи в бюджета - за пенсии, за социални. Това е недопустимо като отговор на извънредни обстоятелства на епидемията. Тази недопустима разходна политика ще доведе до прекомерен структурен дефицит. Това бързо ще увеличи дълга на страната, а с него и лихвените разходи за обслужването му. Държавата ще стане по-слаба и с по-ограничени възможности", допълни Иван Костов. 

Мнението му като цяло се покрива с приетите на първо четене от парламента промени в Закона публичните финанси. Депутатите решиха, че бюджетният дефицит ще може да надвишава 3% от брутния вътрешен продукт при появата на извънредни обстоятелства. Правителството фиксира бюджетен дефицит от 5.2 млрд. лв. (4.4% от БВП) за 2020 г. и още 4.9 млрд. лв. (3.9% от БВП) за 2021 година.

Бившият премиер прогнозира, че истинската причина за планираната финансова дестабилизация е подготовката на управляващите за предстоящите парламентарни избори.

Според финансовия министър Кирил Ананиев обаче в период, в който приходите намаляват, а трябва да се направят допълнителни разходи за справяне с неблагоприятните последствия от кризата, е нормално да има разхлабване на фискалната позиция. "Не виждам нищо популистко в този бюджет и нищо, което да се различава от политиката на правителството в приетата през 2017 г. управленска програма. Което и да е правителство ще изпълни бюджета през следващата година“, смята Ананиев. 

Въпреки твърденията му, премиерът Бойко Борисов разду допълнително Бюджет 2021 с 611 млн. лева. 237 млн. лв. са предвидени за добавки към възнагражденията на медиците, като от 1 януари до края на 2021 г. лекарите ще получават допълнителни 600 лв. към заплатите си, сестрите - 360 лв., а санитарите - 120 лева. Предвиден е 15% ръст на заплатите на служителите в системата на МВР, което ще струва 231 млн. лв., а допълнителни 143 млн. лв. са заложени за отпадане на подоходния критерий за детските надбавки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във