Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бюджетът леко обедини опозиция и управляващи преди изборите

Актуализираният държавен бюджет за 2022 г. влиза в сила от 1 юли тази година. Това бе гласувано от депутатите в края на днешния дълъг парламентарен ден. Проектодокументът бе прие с гласовете на всички присъствали в зала народни представители.

Куриоз след куриоз наблюдавахме в Народното събрание при обсъждането на проекта за актуализация на Закона за държавния бюджет за тази година. Новото мнозинство, което свали правителството, сега пък гласува предложените промени във финансовата рамка на държавата, изготвена от същото това правителство в оставка. Едва ли за да управлява то отново. Това става по-скоро, за да  създаде удобна финансова рамка за себе си при едни парламентарни избори по-късно през годината и да се хареса на избирателите.

Направи впечатление реплика на Йордан Цонев от ДПС, че точно опозицията прокарва бюджета на правителството. „Вие като управляващи нямате това мнозинство“, отбеляза той.

Изобщо опозицията се чувства силна, съзнавайки, че може да налага едно или друго решение. Не бяха случайни и репликите към председателя на Народното събрание Мирослав Иванов да не забравя за гласуваната оставка на неговия  предшественик, което може да се случи и с него.

Интересно е, че през първия ден (на 28 юни) вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев присъства целия ден при обсъждането на актуализация, но през втория ден го нямаше.

Иначе два са основните жалони, около които стъпиха депутатите. Финансовата рамка е изчислена

при очаквана годишна инфлация от 11.9%

и растеж на брутния вътрешен продукт от 2.9 на сто. Всичко това - при положение, че опозицията неведнъж критикува кабинета за не съвсем коректната актуализация.

Според бившият финансов министър и сега депутат от ГЕРБ Кирил Ананиев например изчисленията не са направени правилно и съответно нито приходната, нито разходната част на бюджета са добре структурирани. "Това не е макроикономическата рамка и прогноза на експертите от Министерството на финансите. Това е прогнозата на господин Асен Василев", отбеляза Ананиев.

Изговориха се много приказки – къде премерени, къде не. Имаше много популизъм и се видя, че актуализация се прави по-скоро с мисъл за предстоящи избори. Стигна се до там обединената опозиция изведнъж да предлага повече разходи за хората. А доводите на правителството в оставка, че така ще се намалят доста приходи в бюджета, не намериха отклик в залата.

Видяхме дори гласувания, които най-малкото предизвикаха съмнения за искреността на отделни парламентарни групи или народни представители. Или за тотална некомпетентност. Така,

заради един глас, даден грешно (или пък не)

депутатите приеха нулева ставка на ДДС за доставката не само на хляб, но и на брашно. Тя ще се прилага до 1 юли 2023 година.

Конкретно предложението за 0% ДДС за брашното бе направено от Пламен Абровски от "Има такъв народ“. И въпреки че то беше отхвърлено в парламентарната Комисия по бюджет и финанси, депутатите в залата го одобриха след прегласуване със 116 гласа „за“, 103 – "против" и 11 - "въздържал се".

Антоанета Цонева от "Демократична България" излезе на трибуната и заяви, че е сгрешила при гласуването и поиска вотът ѝ да бъде зачетен като "против". А в хода на дискусията Десислава Танева от ГЕРБ-СДС отбеляза, че парламентарната им група ще подкрепи предложението на Абровски.

Отхвърлено бе обаче предложението на същия този Пламен Абровски за намаляване на ДДС ставката за слънчогледовото олио, плодовете и зеленчуците. Така че ще се наложи да наблягаме повече на хляба.

С приетите разпоредби се правят промени, които са свързани с даренията на храни. При гласуването на тези текстове Мартин Димитров от "Демократична България" обясни, че с тях на практика

у нас ще спре унищожаването на храните

и ще започне тяхното даряване. Още повече, че в държави като Франция, Великобритания, Германия частните дарения на храни са много важна част от общата социална политика. 

Няма облекчения и за редица други стоки. БСП внесе промени в Закона за ДДС, с които искаше лекарствата, които Националната здравноосигурителна каса плаща, медицинските изделия и диетичните храни за специални медицински цели да имат намалено ДДС от 9 на сто. Какъвто в момента е данъкът върху туристическите услуги. Само че страдащите от болести и нуждаещите се от специални медицински грижи не ги огря депутатското благоволение.

По тази причина Румен Гечев от БСП обяви, че партията му няма да подкрепи предложеното от ГЕРБ/СДС запазване на ДДС за слабоалкохолните напитки. Аргументът - лекарствата са по-важни от бирата и виното. По този начин от 1 юли

ДДС за бира, вино и спиртни напитки се увеличава от 9 на 20 на сто.

За запазване на старото положение гласуваха ГЕРБ/СДС, ДПС и „Възраждане“.

От другата страна на барикадата бяха „Продължаваме промяната“, БСП и ДБ, подкрепени този път и от неколцина депутати на „Има такъв народ“. Мотивът за защита и подкрепа на българския туризъм в разгара на летния сезон не бе приет. А направи впечатление и това, че министърът на туризма Христо Проданов от БСП изобщо не беше в залата.

С бира или без и туристическият бизнес все пак не е забравен. Депутатите решиха до 31 декември тази година данъкът за хотелиерите, местата за настаняване, включително и предоставянето на места за къмпинг или каравани, да е 9 на сто.

 


Държавният дълг расте до 10.3 млрд. лева

Заложените в актуализирания бюджет приходи, помощи и дарения са в размер на 34 112 529 300 лв. или със 760 млн. лв. повече от предложените от правителството. Разходите, гласувани от парламента, също са повече - 21 171 354 700 лв,, при първоначално заложени 20 411 354 700 лева. Бюджетното салдо остава балансирано.

Увеличен бе максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през годината - от 7.3 млрд. лв. на 10.3 млрд. лева. Още при обсъждането на предложението в парламентарната Комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев от ДПС заяви, че то ще бъде одобрено, за да има в държавата ликвидност при кризите, независимо кой ще управлява.

Увеличава е и размерът на държавните гаранции - до около 1 млрд. лева, които могат да бъдат издадени, като те са в полза на дружествата "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" за закупуване на втечнен природен газ и за довършване на планирани инвестиции в газовата инфраструктура.

Парламентът окончателно одобри помощта от 25 стотинки за зареден литър гориво от 1 юли. Мярката ще важи до 31 декември. Компенсацията е при зареждане с бензин А-95, дизел без добавки, втечнен нефтен газ и природен газ.

Отстъпката е за до 50 л. на зареждане, чрез намаляване на дължимата от физическото лице сума за плащане. Депутатите задължиха всеки краен разпространител, регистриран по Закона за данък върху добавената стойност, да предоставя компенсацията. Не са задължени да я предоставят обекти, които работят изцяло на самообслужване.

Крайният разпространител задължително ще издава фактура за извършена доставка на моторни горива, за която се предоставя компенсация. Тя ще се издава заедно с фискалния бон. В нея задължително ще се посочват идентификационен номер (EГН или ЛНЧ) на физическото лице, посочено в талона на моторното превозно средство, и размерът на предоставената компенсация.


 

Очаквайте подробности...

Facebook logo
Бъдете с нас и във