Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бюджетът е на 1.2 млрд. лв. излишък

Бюджетът е на 1.2 млрд. лв. излишък и тези средства ще бъдат насрочени към Народното събрание с предложения за решения как те да бъдат изразходвани, обяви на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Той поясни, че ако парламентът прецени да не изхарчи тези средства, дефицитът на касова основа автоматично ще бъде намален.

Вицепремиерът съобщи, че се предлага в следващите шест месеца пенсионерите да получават надбавка от 60 лв. месечно, за което са предвидени 750 млн. лева. Така доходите на пенсионерите няма да бъдат намелени, тъй като от 25 декември минималната пенсия става 370 лв., а всички останали пенсии се преизчисляват с по-висок коефициент.

"Ние вярваме, че това е прозрачният начин за управление на тези средства, а не просто с решения на Министерския съвет, парламентът ще реши", допълни премиерът Кирил Петков.

Правителството предлага още 450 млн. лв. за компенсации заради рекордно високите цени на енергията. Общият размер на компенсациите е 1.5 млрд. лева, като от тях 300 млн. са за високите цени на газа, а останали заради ценовите равнища на електроенергията.

По-рано премиерът Петков съобщи, че около 60 млн. лв. ще бъдат отпуснати за подпомагане на авиопревозвачите, 40 милиона са предвидени за COVID тестове. Допълнителни 2.6 млн. лв. ще бъдат насочени към пускането в експлоатация на "Летище Русе", а 54 млн. лв. за медиците на първа линия.

"За 60-те милиона за въздушните превозвачи все още се очаква одобрение от Брюксел, но те са дадени под условие и ще могат да се харчат след нотификацията. Тези средства са нарочна линия в приетата актуализация на бюджета на 2021 година. Така че всъщност изпълняваме закона за бюджета", поясни финансовият министър. 

Асен Василев акцентира, че има значително преизпълнение на приходната част на бюджета заради повечето данъчни постъпления. По думите му те са повече дори от предвиденото в актуализацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във