Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Бюджетните разходи за издръжка са около 1.2 млрд. лева

На първата официална пресконференция след встъпването си в длъжност служебното правителство се опита да даде надежда, че ще предприеме мерки за облекчаване на положението на безработните и хората с ниски доходи. Премиерът Марин Райков обяви, че в бюджета ще се търсят резерви, с които да се предприемат мерки за увеличаване на заетостта. Той обаче веднага подчерта, че средствата, които евентуално ще бъдат намерени, няма да са много.


Търсенето на резерви ще става чрез разместване на разходите. Най-вече тези за издръжка, а ако не са достатъчни, ще ползваме и част от парите, предвидени за инвестиции. Преструктурирането на разходите за издръжка обаче е за предпочитане, защото инвестициите водят до стимулиране на икономиката и не е хубаво да ги намаляваме, обясни финансовият министър Калин Христов.


Любопитно е да видим колко са тези разходи за издръжка, за да сме наясно какъв финансов потенциал носи евентуалното им преструктуриране. В консолидираната фискална програма общият им размер е малко над 4 млрд. лева. Само че в тях влизат субсидии за общините и средства за усвояване на еврофондовете, които едва ли някой ще се реши да ореже. Издръжката на министерствата и бюджетните ведомства е 1.2 млрд. лева. Според експерти от финансовото ведомство от тези 1.2 млрд. лв. могат да бъдат взети между 2 и 3% (от 24 млн. до 36 млн. лв.), без това да доведе до значително забавяне на плащанията към изпълнители на поръчки или на заплати. На пръв поглед това не са много пари, но при правилното им използване те могат наистина да създадат заетост. Различни икономически модели показват например, че при 2 млн. лв. инвестиции в ремонт на второкласна и третокласна пътна мрежа, се създава заетост на 100-150 души. Същото съотношение се наблюдава и ако парите бъдат вкарани в ремонт и изграждане на канализация, водоснабдяване, ремонт на пречиствателни станции и язовири. Така че 20-30 млн. лв., вложени в подобни дейности, ще донесат работа за няколко месеца и дори за година на около близо 1500 безработни. Не е много, но все е нещо при сегашната икономическа ситуация и липсата на възможност за актуализация на бюджета.


И служебният премиер, и финансовият министър смятат, че заложените приходи на хазната за 2013-а могат да бъдат изпълнени при спазването на гласувания бюджетен дефицит. Премиерът обяви, че няма притеснения за фискалния резерв. Ние сме поели безусловен ангажимент да спазваме бюджета, а според него в края на годината фискалният резерв трябва да е 4.5 млрд. лева. Към 18 март 2013-а фискалният резерв е в размер на 4 млрд. лв. и превишава значително депозита на Сребърния фонд, който е 2 млрд. лева. След възстановяването на един немалък ресурс, изплатен от еврофондовете и най-вече от фонд Земеделие, по всяка вероятност резервът ще надмине минималните нива, разчетени за края на годината. Очакванията са от края на март до 20 април от Европейската комисия да ни бъдат възстановени над 1.2 млрд. лева. В това число около 400 млн. лв. по оперативните програми и около 850 млн. лв. единни плащания на площ за земеделските производители, обясни Райков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във